Гигантска дългогодишна данъчна измама позволи на банките да източат 55

...
Гигантска дългогодишна данъчна измама позволи на банките да източат 55
Коментари Харесай

Големият данъчен обир: хитра измама източи €55 милиарда от европейските страни

Гигантска дългогодишна данъчна машинация разреши на банките да източат 55 милиарда евро от националните бюджети в Европа, като сумата е надалеч по-голяма от авансово предстоящата, оповестява AFP.

Т.нар. " cum-ex " покупко-продажби разчитат на комплицирани данъчни трикове, които разрешават на притежатели на акции да претендират няколко пъти за възобновяване на налози, платени единствено един път върху получени дивиденти, отклонявайки пари на данъкоплатците към джобовете на вложителите.

Настоящите оценки за вредите варират от 5.3 милиарда евро съгласно немското финансово министерство до 30 милиарда евро, съгласно изявления в пресата.

Но взаимно следствие от европейските медии стигна до заключението, че от 11 страни са откраднати най-малко 55.2 милиарда евро: Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

Методът cum-ex се основава на няколко вложителя, които купуват и препродават акции в сдружение между тях денем, в който компанията изплаща дивидента си. Акциите трансформират притежателите си си толкоз бързо, че данъчните органи не могат да дефинират кой е същинският притежател.

Работейки дружно, вложителите могат да претендират за голям брой отстъпки от налога, заплатен върху дивидента, и да разпределят облагата между тях. Цялата сметка се заплаща от държавния бюджет.

Твърди се, че схемата е измислена от известния немски юрист Хано Бергер. Скандалът за пръв път избухна в Германия през 2012 година, като бяха открити 6 наказателни следствия и правосъден развой против Бергер и няколко търговци на фондовия пазар.

Журналистическото следствие се води от самостоятелния немски уебсайт Correctiv в партньорство с огромни медии като държавната телевизия ARD и френският вестник Le Monde. То пресмята вредите за всяка участваща страна.

В Германия вложителите са се обогатили с 31.8 милиарда евро, съгласно изчисленията на данъчния експерт проф. Кристоф Шпенгел от Университета в Манхайм.

Френските данъкоплатци са били ощетени с " минимум 17 милиарда евро ", италианските -с 4.5 милиарда евро, датските с 1.7 милиарда евро, а белгийските с 201 млн. евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР