Гигантът Unilever получи разрешение от бъгларската Комисия за защита на

...
Гигантът Unilever получи разрешение от бъгларската Комисия за защита на
Коментари Харесай

Unilever придоби българската Сладоледена фабрика

Гигантът Unilever получи позволение от бъгларската Комисия за защита на конкуренцията да придобие родната компания " Сладоледена Фабрика " ООД, която създава и популяризира сладолед под марките Denny, Cornet, Cremona, Favorit и други.

Сделката, чиято стойност не е оповестена, няма да докара до значително разбъркване на пазара, най-малко в кратковременен проект, излиза наяве от изнесени в решението на данни на Nielsen за пазара.

Пазарният дял на великотърновската " Сладоледена фабрика " е сред 5 и 10% на база размер и сред 10 и 20% на база стойност. Unilever, която продава марките Eskimo и Algida, има пазарен дял от сред 5 и 10% на база размер и 10 и 20% на база стойност. Точните данни за пазарните дялове не се оповестяват, само че от посочените числа излиза наяве, че двете компании са на втора и трета позиция на българския пазар, а Unilever продава по-малко, само че по-скъп сладолед.

 Kaufland стопира да продава част от продуктите на Unilever в България поради търговски спор
Търговският спор сред колосите Kaufland и Unilever се придвижва и в България

Германската верига стопира от продажба 16 продукта на производителя у нас

Пазарен водач остава " Фронери България " (Nestle) с сред 40 и 50% пазарен дял по размер и 50 и 60% на база стойност.

Българската " Сладоледена фабрика ", следена до момента от четири физически лица - Румен Данчев, Цветан Цветанов, Александър Цветанов и Вилиян Цветанов, има облага от 1,173 млн. лева за 2016 година, след като е и последният обществено наличен финансов доклад.

" Сладоледена Фабрика " работи от 1995 година, като изнася продукция и за Албания, Македония, Косово и Италия.

През 2016 година компанията откри ново индустриално дружество в Дебелец, Велико Търново, като то стана второто най-голямо за произвеждане на сладолед в България.

Компанията има и дъщерното сдружение " Слимфууд ", което също създава сладолед, захарни, шоколадови и сладкарски произведения, диетични артикули и заместители на млечни артикули. То също ще премине под контрола на Unilever.

 Гигантът Unilever обърна тил на най-голямата договорка в корпоративната история
Гигантът Unilever обърна тил на най-голямата договорка в корпоративната история

Компанията отхвърли сливането с Kraft Heinz

В разбора си, изпратен до Комисия за защита на конкуренцията, пазарният водач " Фронери България " показва, че чака в средносрочен проект усложнения в продажбите на сладолед, защото от ден на ден общини не разрешават слагането на фризери на тротоари на съществени пътни артерии и оживени зони като паркове и други. " При пренасяне на точката на продажба вътре в обекта се губи огромна част от импулсността на сегмента и продажбите понижават с над 30% ", разясняват оттова.

По отношение на асортимента на сладолед упованията са за предложение на все по-здравословни артикули, питейни заведения с богато наличие на протеини, все по-натурални и био решения.

Прогнозите на " Фронери " за сегмента сладолед за у дома са той да пораства бързо, поради увеличаващата се междинна консумация на глава от популацията и динамичната конкурентна среда с оглед промоциите в комерсиалните вериги, което прави категорията атрактивна. От сдружението означават и понижаване сезонността на този сегмент.

 Unilever купува марката за сладоледи Betty Ice в Румъния
Световният водач в потребителските артикули Uniliver купува румънска марка сладолед

Цената на договорката не е оповестена

През 2011 година Unilever закупи и сладоледите " Дарко ", както и индустриалните линии на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР