Гигантът на филмовата музика Енио Мориконе навърши 90 години и

...
Гигантът на филмовата музика Енио Мориконе навърши 90 години и
Коментари Харесай

Енио Мориконе – Мелодично могъщество

Гигантът на филмовата музика Енио Мориконе навърши 90 години и продължава да бъде деен участник в артистичния живот на родната си Италия с културно въздействие, което се разгръща из целия свят. С повече от 500 кино лентата в професионалната си кариера, гениалният римлянин е един от най-прочутите и уважавани създатели на мелодии за огромния екран и тъмния салон. А тези дни Мориконе бе заплетен в интернационален медиен скандал след изявление за немския „ Плейбой ”.

Първоначално изданието популяризира изявление с Мориконе с негови цитати срещу режисьора Куентин Тарантино. Според медията той нарекъл Тарантино „ глупак ”, а филмите му – „ отпадък ”. Мориконе отхвърли да е казвал сходно нещо и заплаши със съд списанието. Първата реакция на немския „ Плейбой ” бе защитна – редакторите оповестиха, че стоят зад изявлението и даже възнамеряват да го пуснат със заглавие, в което Мориконе споделя на Тарантино да „ го целуне откъм гърба ”. Двамата работиха дружно по „ Омразната осморка ” от 2015-а, за чиято музика Енио бе награден с „ Оскар ”. Още тогава стана ясно, че съдействието им е било проблематично и наситено с спорове, само че до последно се твърдеше, че са заровили томахавката. И в този момент това изявление разпали огъня на спора с цялостна мощ. Но преди ден се разбра, че Мориконе в последна сметка е бил прав. От немския „ Плейбой ” разгласиха публично опрощение, в което настояват, че след вътрешно следствие е станало ясно, че техен външен създател, виновен за изявлението, не е спазил обикновени журналистически стандарти. Той бил вкарал в текста цитати на Мориконе отвън подтекст, от други медии и от предишното, с цел да сглоби сензационния материал. „ Плейбой ” даже оповестиха, че ще съдят своя създател.

Този скандал набави гориво на развлекателните медии и запас за диалози из промишлеността, само че надали ще помрачи грандиозната известност и кариера на Мориконе. Той е една от най-големите икони на филмовата музика. Най-прочут е с мелодиите си към могъщите спагети-уестърни на Серджо Леоне „ За шепа долари ”, „ За няколко $ повече ”, „ Добрият, неприятният и злият ” и „ Имало едно време на Запад ”. Ала единствено към 30 заглавия в пребогатата му филмография, чийто размер включва над 500 кино лентата, принадлежат към жанра на каубоите и престрелките. Мориконе работи с Леоне и по неговия финален филм – великия митопоетичен гангстерски епос „ Имало едно време в Америка ”. За мнозина от неговите почитатели точно тук той доближава своя връх като композитор и основава някои от най-запомнящите се и грандиозни музикални тематики в цялата история на седмото изкуство.

Мориконе е създател на музиката и към филми като „ Ново кино „ Парадизо ” и „ Легенда за пианиста ” на Джузепе Торнаторе, хорър трилогията „ Аnimal ” на Дарио Ардженто, „ Недосегаемите ” и „ Мисия до Марс ” на Браян Де Палма, „ Нещото ” на Джон Карпентър ”, „ Разкриване ” на Бари Левинсън, „ Мисията ” на Роланд Жофе, „ Професионалистът ”, „ Райски дни ” и още доста, доста други заглавия, които са останали в груповото киноманско въображение и със своя елегантен и влиятелен акомпанимент.

Енио Мориконе е роден в Рим преди 90 години. Като дребен той учи тромпет,, комбинация и хорова музика и хорово диригентство в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той стартира да написа музика към филми през 1955 година, само че продължава да композира класическа музика. През 1956 година се дами за Мария Травия. През 1964 година стартира фамозното му съдействие с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи. Преди години той беше и в България, където изнесе героичен концерт и дирижира онлайн редица от най-знаковите си кино тематики.

Енио Мориконе е написал някои от най-иконичните и разпознаваеми музикални моменти за последния половин век. Културният пейзаж на Западния свят нямаше да бъде същия без творчеството на този исполин.

Изненадващ гений за комедии


Повечето хора закономерно свързват Мориконе с музикалния му принос към мачо-класики от света на уестърна, гангстерското кино и хорър класиките. Той е занаятчия на по едно и също време на съспенса и на величествените тонове. Но Мориконе е оставил своя отпечатък и върху историята на комедиите с музикални съпроводи към занимателни заглавия като „ Diciottenni al sole “(1962), “Il Successo “(1963), „ I basilischi “(1963), „ Slalom “(1965), „ Menage all’italiana “(1965), „ How I Learned to Love Women “ (1966),„ L’harem “(1967),„ A Fine Pair “(1968),„ L’Alib “(1969),„ Questa specie d’amore “(1972),„ Forza „G“ “(1972) „ Fiorina la vacca “(1972) и доста други.

За него


Създаде именити хорър ноти за „ Нещото “


Енио е талантлив актьор и извор на ентусиазъм за всеки с отношение към качествената кино музика. Аз самият обичам да пиша съпроводите за своите филми, само че за „ Нещото “ Мориконе сътвори в действителност специфичен саундтрак и се веселя, че работих с него. Той просто е на друго равнище. И като се замисля, че тогава критиците не харесаха кино лентата, не харесаха музиката и даже се смяташе за креативен неуспех във всяко едно отношение. А в този момент е класика. Никога не слушайте критиците. Слушайте Мориконе и неговата музика.

Джон Карпентър, режисьор, сценарист и композитор


Италианска икона, евопейски исполин


Енио е италианска икона, евопейски исполин. Всеки ден милиони хора слушат неговите мелодии и гледат филми, които са съпроводени от неговите ноти. Хора от разнородни генерации и културни условия инстинктивно си тананикат композирани от Мориконе мелодии. Не мога даже да се спра на пет или 10 обичани. Той е основал прекомерно доста превъзходни произведения, които ще останат в бъдещето и ще бъдат слушани и преоткривани.

Паоло Сорентино, режисьор, сценарист и продуцент


Вдига равнището на всеки филм, за който написа музика


Няколко пъти съм се снимал във филми, които след това са били озвучени от могъшата музика на маестро Мориконе и се гордея с това. За „ Нещото “ Енио сътвори именита тематика – пропита със съспенс и опасност, тревожна, брутална и в това време елегантна и елементарно запаметяваща се. А за „ Великолепната осморка “ той най-сетне получи от дълго време подобаващ „ Оскар “. Всички в екипа бяхме толкоз щастливи. Мориконе подвига равнището на всеки филм, за който написа музика

Кърт Ръсел, артист и продуцент
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР