Гигантът Гугъл стана обект на жалба за ущърб на конкуренте

...
Гигантът Гугъл стана обект на жалба за ущърб на конкуренте
Коментари Харесай

Големите европейски издатели се оплакват на ЕС от доминирането на Гугъл в рекламите

Гигантът Google стана обект на тъжба за " ущърб на конкуренте " от страна на Европейския съвет на издателите, съобщи Reuters. Искът на пострадалите е обвързван с бизнеса с цифрова реклама, доминиран от американската компания посредством нелоялни търговски практики.

Google е спечелила €130 милиарда доходи от онлайн реклами през 2020 година, което е повече от всяка друга компания в света. Реклами в търсачката, в YouTube и Gmail съставляват по-голямата част от общите продажби и облаги.

Около 16% от приходите на колоса идват от това, че други компании употребяват технологията на Google, с цел да продават реклами на своите уеб страници и приложения.

Европейската комисия стартира следствие през юни 2021 година за това дали Google избира своите лични онлайн рекламни услуги в ущърб на съперници, рекламодатели и онлайн издатели.

Търговският орган на издателите, чиито членове включват Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News и Editorial Prensa Iberica, отнесе недоволството си до Европейската комисия, потвърждавайки, че Гугъл употребява " задушаващи способи по отношение на рекламите на съперниците ".

" Крайно време е Европейската комисия да предприеме ограничения против Google, които да трансформират държанието на компанията ", сподели в изказване ръководителят на Eвропейския съвет на издателите Кристиан Ван Тило.

" Google има цялостен надзор върху рекламните технологии, като даже се хвали с пазарни дялове до 90-100% ", добави той.

Комисарят по конкуренцията на Европейския съюз Маргрете Вестагер към този момент санкции Google с над €8 милиарда през последните години поради антиконкурентни практики. Миналата година тя стартира и следващото следствие против компанията, което е обвързвано точно към бизнеса с цифрова реклама.

Междувременно, английският регулатор, следящ за лоялната конкуренция на онлайн пазара, разгласи, че е приел оферта от Google за задължения, свързани с проекта на компанията да забрани бисквитките на трети страни, които рекламодателите през днешния ден употребяват за следене на потребителите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР