Гигантът Гугъл разкри завесата над отворения си за ползване още

...
Гигантът Гугъл разкри завесата над отворения си за ползване още
Коментари Харесай

Ускорени мобилни страници от Google или Моментни статии от Фейсбук? Какво мислят специалистите за проекта AMP

Гигантът Google разкри завесата над отворения си за прилагане още през 2016 година формат – Ускорени мобилни страници (Accelerated Mobile Pages). AMP беше изработен, с цел да усъвършенства скоростта на мрежата и зареждането на страници от мобилни устройства по-бързо и по-качествено. Проектът съответства с лансирането на приложението на Facebook за бързото зареждане на Моментални публикации (Instant articles). Докато Моменталните публикации, като приложение на Facebook бързо отпаднаха измежду желаните за потребление способи за обява, АМР реализира и донесе обилни изгоди на Гугъл в надмощието над Facebook, като източник чисто и просто за препращане на трафика от потребителите към уеб страниците на публикуващите в него. Но оставяйки настрани това, че Ускорените мобилни страници на Google станаха поле за възходящ трафик в мрежата и шерването му, някои експерти слагат изгодите на приложението под въпрос.

Ново изследване на Chartbeat демонстрира, че само една трета от журналистите в мрежата в реалност виждат ясни доказателства за това, че трафикът им с помощта на AMP се е нараснал и повишен. Това изследване включва в себе си към 159 журналисти, които са почнали да употребяват приложението през 2017-та година. Повечето от публикуващите в това приложение на Google са били от Америка и са представлявали един микс от национални, местни, новинарски и свързани с живота изявления.

Ако АМР е донесло като приложение за мобилни устройства повече трафик, това би могло да компенсира значително недоволствата на журналистите в мрежата от неналичието на доходи. Сред журналистите, употребяващи приложението, обаче се шири мнението, че приходите от реклами в него, които те получават от страниците на АМР се забавят доста, тъй като постепенно се построяват, тъй като самото приложение АМР лимитира типовете формати за рекламиране.

В реалност АМР приложението показва само извадка от журналисти в него, които са добили доходи с помощта на популяризираното от тях наличие. Това сочи отчет публикуван от компанията Digital Content Next. Други недоволства от формата или платформата включват това, че АМР лимитира опцията на журналистите в него да промотират други артикули и да употребяват по-сложни формати за редакция, като целят да получат от тези си дейности противоположна информация за държанието на онлайн потребителите.

„ АМР предлага значително обещания и „ уау “ резултати “, споделя Крис Браух, който е шеф, отговарящ за научните данни в компанията Chartbeat. „ Платформата е в действителност добра за потребителите в това да предложи пореден опит в границите на времето за зареждане на дадени страници. Истинският въпрос е имат ли журналистите повече трафик в сравнение с биха имали, в случай че не бяха употребявали АМР формата? Отговорът за две трети от журналистите в мрежата е твърдо – не. “

Компанията Chartbeat е направила изследването си дружно с присъединяване на друга компания - Daily Beast, които са имали желанието да тестват ефикасността на приложението АМР, стартирано от Google. Брад Дол, водил проучването на данни от изследването за Beast, споделя, че чисто и просто неговите интернет страници са се монетизирали много по-лошо от преди. Но към 23% покачване на трафика може да се означи за приходите на страници, които досега са се монетизирали зле, с помощта на АМР спрямо потреблението на общоприети формати за проявлението на мобилни страници. Историята с събитията към цялостния трафик се е оказала много по-неразбираема.

„ Това, което за наша изненада открихме, беше, че няма никакви ясни доказателства, че АМР доста усилва трафика, “ споделя Дол. „ Това беше изненадващо първоначално. Ние чухме и разбрахме за шума, който се подвигна към формата АМР и опциите за това, че той доста ще усили трафика. Но поглеждайки обратно, шумът, който се подвигна към този формат, в действителност е бил по-изненадващ, в сравнение с самия формат, са мненията на експертите по SEO оптимизация.

Компанията Beast прави оценка дали да продължи да поддържа АМР приложението, като му отдаде нужното доверие, тъй като в реалност АМР има позитивен резултат върху скоростта на страниците, споделя основният продуктов шеф на Beast Лаурен Бертолини.

Другите ползватели на АМР Google формата шумно оповестиха какви са съгласно тях минусите на самият формат. Директорите на Bustle неотдавна написаха в Туитър, че компанията изключва използването на формата АМР за всичките си уеб сайтове, казвайки че изгодите за приходите им и „ прекарването на потребителите “ са по-добри, когато АМР не се употребява.

I`ve heard from several friends that, despite initial excitement about AMP, they are now rolling it back due to catastrophic decline in ad revenue.https://t.co/BKkKUw2Mlj
— Tom Dale (@tomdale) August 9, 2018
Нейтън Контни, основен механически шеф на компанията за развиване Rockstar Coders споделя, че откакто е присъединил АМР формата в уеб страницата на компанията си, конверсиите са спаднали с към 70%, което го е предиздвикало в следствие да го изключи. “Конверсиите са кръвта за нашият бизнес, “ разяснява той.

По-ранно изследване на компанията Chartbeat от тази година открива, че форматът АМР на Google е осигурявал повишение на трафика. Новото изследване разкрива, че е имало към 22% покачване в трафика за мобилни устройства измежду потребителите и публикуващите в АМР, само че резултата върху самостоятелния журналист и консуматор на формата е доста противоречив и варира постоянно. Една трета от ползвателите на формата виждат ясни доказателства, че той покачва интензивния им трафик. Някои самостоятелни ползватели на АМР виждат увеличението на обсега си в мрежата от покачване на 151% към понижение с 58%. За оставащите две трети от потребителите на формата, изобщо не излиза наяве дали АМР е спомогнало да усилят трафика си, без значение и без да се повлиява това от фактори, като сезонност и промени в новите цикли.

Сред потребителите на АМР имащи триумф с формата, не се открива шерване на отзиви за характерности, като типове наличие, които тези журналисти разгласяват и тъкмо какъв брой дълго те са употребявали АМР платформата – разкриват от компанията Chartbeat. Големите компании, публикуващи вести, са имали същите резултати за триумфи с АМР, като дребните компании публикуващи общи / ежедневни тематики. При това огромните компании са имали доста повече запас, с цел да вграждат формата АМР, като новините наподобява са били стартирани от платформата на ранен стадий освен това.

В последна сметка изгодите, които можете да очаквате от потреблението на АМР формата на Google, наподобява се въздействат от това до каква степен добре този формат може да бъде вграден от самият ползвател-публицист, споделя Браух.

" Посланието към журналистите е, че поддържането на една нова платформа изисква солидна доза работа ", споделя Браух. „ Също по този начин има провокации и от страна на методите за реклама. “

Руди Галфи, управител по плана АМР на Google, споделя че самият план е бил подложен на много огромни усъвършенствания във връзка с скоростта на страниците, само че когато стане дума за трафик и доходи от него, има доста разнообразни отзиви и схващания измежду ползвателите на формата. Проучването на компанията Chartbeat показва потребността от това журналистите да максимализират метода, по който вграждат АМР формата на уеб страницата си, с цел да се възползват от всичките му усъвършенствания във връзка с монетизацията, които са били направени и добавени през последните три години. “Винаги има по-нови и по-добри практики, от които можете да се възползвате в мрежата. “

Повечето ползватели и журналисти употребяващи АМР формата към момента не престават да го употребяват. 31% от клиентите на компанията Chartbeat са употребявали и употребяват АМР до края на 2017-та година. Общо от 27% употребяващи АМР при започване на 2017-та, 3% са се отказали, само че цели нови 7% са се включили към формата. Много публикуващи в мрежата имат чувството, че нямат огромен избор да не употребяват АМР. Сред публикуващите се шири мнението, че без значение от уверението на Гугъл, че не дава преимущество в класирането на материалите оповестени чрез АМР, това не е по този начин. Дори и публикуващият да може да доближи скоростта на зареждане на страниците, без да употребява АМР, то той ще се класира по-ниско. Гигантът Google също по този начин е обучил значително читателите си да виждат иконата на мълния, която отбелязва един материал, като оповестен с АМР формат (бърз формат за зареждане за мобилни). Форматирането на материалите с АМР обаче, Snapchat на Google и knockoff за Инстаграм скоро постепенно ще отминат като трендове.

„ Много публикуващи в мрежата са меко казано нервни към този момент, че в случай че не приложат тези формати, като очевиден приоритет или рекомендация към потребителите си, то ще им бъде навредено, “ споделя Андрю Монталенти, механически шеф на Parsely.
Анализите въз основата данни на компанията на Монталенти демонстрират, че АМР формата дава увеличение на интензивния трафик за ползвателите си, основано на данните за получен АМР трафик освен от търсения в Google, само че и от търсения в други артикули на Google. Но той още споделя, че е мъчно да определиш стойностния резултат на АМР формата, просто тъй като има толкоз доста аргументи за придвижването на самият трафик и неговите промени в количествата. Трудно е да се направи А/В тестване на АМР тъй като множеството уеб сайтове са точно във формата АМР и сравнението на уеб страниците е лимитирано от това, че те са много разнообразни. „ Просто е доста мъчно да се каже непосредствено: " АМР е по-добър формат. "

--------

 * Авторът Момчил Марчев е SEO (Оптимизация за търсачки, сърч маркетинг) специалист и Дигитален маркетинг експерт с дълготраен опит. Пионер е в региона ORM (управление на онлайн репутация) и като цяло се усеща визионер в ерата Human Digital
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР