Ги Лабери е в България от 2008 година, когато идва

...
Ги Лабери е в България от 2008 година, когато идва
Коментари Харесай

Посланикът на виното

Ги Лабери е в България от 2008 година, когато идва да засажда лозя, само че открива огромен капацитет и неразвит пазар на винения туризъм

© Капитал Ги Лабери е пловдивчанин... И е направил толкоз за българското вино в родната си Франция, че в случай че там би трябвало да назначим винен дипломат – това ще е той. Мосю Лабери е у нас от 2008 година, когато идва да засажда лозя, само че открива огромен капацитет и неразвит пазар на винения туризъм. Десет години по-късно Ги Лабери с 18 огромни самолета от Бордо докара в България 5000 френски туристи. Да почиват на морето и да открият българското вино, българската просвета и българската храна.

Седим с френския " винен дипломат " пред офиса на туристическата му организация " Витис тур " в " Капана " и той предлага чаша мавруд. За да потръгне диалогът. За да показа, че доста желае неговият Пловдив да стане по-бързо разпознаваема винена дестинация в родната му Франция. В напъните си е присъединил даже своя чудесно поддържан " Ситроен ", който французите познават като " Дьо шво " (Два коня), а българите – като колата на служителя на реда от Сен Тропе. С красивата дребна кола той разхожда из лозята най-емоционалните туристи, които желаят да запазят мемоари. Ги Лабери избира да работи с дребни и междинни винарски мазета, тъй като сънародниците му ценят хубавите фамилни истории за вино. И си падат по " откривателството ". Когато се върне вкъщи, един французин постоянно ще каже: пробвах вид, който го няма на никое място другаде по света. Затова Ги Лабери ги води в дванадесетина винарни, които имат лични лозя с български сортове като мавруд, димят, тамянка, мелник и рубин.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямата тъга на френския винен екскурзиант е, че не може да си занесе вино от България. Пристига със аероплан и багажът е стеснен. Ги Лабери стартира да отстранява и този проблем - неотдавна доставя българско вино в град Нант посредством организация на френски туроператори.

И в случай че огромният проблем на екскурзианта е по какъв начин да си занесе няколко бутилки във Франция, огромният проблем на българските винарски мазета е, че не припознават туризма като бизнес. " Не знам за какво българските винари считат, че щом екскурзиантът е французин и е пристигнал в тяхната винарна, няма какво да му изясняват за качеството на продукта си. Не е по този начин, 70% от френските туристи не схващат от вино. И би трябвало да им се опише, с цел да го оценят и да занесат една винена история вкъщи. Цените от 10 до 15 лв. за приблизително по качество българско вино не са проблем за французина, пристигнал във винената столица Брестовица. За другите 30% от френските туристи би трябвало да се предложат най-качествените виновност, тъй като това са познавачи и експерти ", споделя Ги Лабери. Сега " посланикът на виното " е замислил да заведе в Бордо един аероплан с български ценители на виното, които през юни 2020 година да вземат участие в празника на Бордо.

За енотуристическия си метод в България Ги Лабери бе оценен високо и в своята татковина. Той получи премията за енотурист на 2018 година, присъдена от Winetourisminfrance.com, като част от ревюто Vinisud.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР