Гейтовете на квантовия логически елемент (магента и зелено) под електронен

...
Коментари Харесай

Японски пробив в кубитите ни доближава до квантовата ера


Гейтовете на квантовия логичен детайл (магента и зелено) под електронен микроскоп
(графика: Riken)

Японски откриватели съумяха да поправят грешките на силициевите кубити. Това достижение ще приближи човечеството до ерата на квантовите калкулации, считат експертите в региона.

Силициевите кубити са по-малко известни от свръхпроводящите и йонните кубити, за които са основани доста логаритми с повече или по-малко сполучливо използване на промяна на неточности. От една страна, силициевите квантови процесори са доста по-лесни за произвеждане със съществуващата софтуерна база. От друга страна обаче, коригиращите логаритми, основани на силициеви кубити, надалеч не са съвършени.
още по темата
За пробив в решенията за сполучлива промяна на неточности при силициеви спинови кубити оповестяват японски откриватели от Центъра за просвета за зараждащи материи Riken. Преди година екипът на центъра сътвори трикубитова силициева верига, с която сподели способността да заплита и трите кубита дружно. Сега учените отиват по-далеч с изцяло следена трикубитова логическа скица, основана на тази разработка.

Японските откриватели показват един тип квантов логичен детайл – полупроводников чип под формата на квантов порт вид Toffoli с три входа и три изхода (гейтове НЕ с двойно управление). В публикация, оповестена в списание Nature, учените потвърждават, че препоръчаната скица е изцяло контролируема и способна да поправя неточности в процеса на пресмятане.

Според създателите на създаването, това е най-голямата в света силициева квантова верига за поправяне на неточности. По-рано Intel се похвали с разработка на двукубитови квантови силициеви процесори, които условно изпълняваха всевъзможни логаритми и коригираха неточности.

„ Следващата ни стъпка е да мащабираме системата, за което ще си сътрудничим с групи в полупроводниковата промишленост, които са в положение да създават основани на силиций квантови устройства в огромен мащаб “, споделя Сейго Таруча, началник на изследователския екип.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР