Геймингът набира все по-голяма популярност Видео играта на CD Projekt

...
Геймингът набира все по-голяма популярност Видео играта на CD Projekt
Коментари Харесай

Геймингът се пръвръща в успешна инвестиция

Геймингът набира все по-голяма известност

Видео играта на CD Projekt - Witcher 3, се радва на още по-голяма известност, откакто в края на предходната година стартира излъчването на едноименен сериал в платформата Netflix. Цялата поредност оказа помощ на акциите на полската компания да се трансфорат в най-печелившите за десетилетието на Варшавската фондова борса.

Дълъг път

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики CD Projekt e гейминг компания, основана през 1994 година в Полша. Тя стартира да работи върху играта Witcher, основана на книгите на Анджей Сапковски, през 2003 година Първата игра Witcher излиза през 2007 година, като за 12 месеца са продадени 1 млн. копия. Докато работи по втората игра, компанията се слива с полската Optimus, която е обществена на борсата във Варшава от 1994 година След финансовата рецесия от 2008-2009 година Optimus е в на практика банкрут. След сливането сред CD Projekt и Optimus компанията остава с името CD Projekt и пуска на борсата 96.1 млн. акции с номинална стойност от 1 злота. След излизането си на пазара компанията пуска втората серия на играта през 2011 година Witcher 2: Assasins of Kings. Продажбите доближават 1.7 млн. броя за една година, като до 2013 година общите продажби от двете игри са 7 млн.

Истинския триумф за компанията идва с трета игра Witcher 3: Wild hunt, която излиза през 2015 година За една година продава над 6 млн. копия, като към днешна дата продажбите от трите игри възлизат на над 50 млн. копия. Вследствие на триумфа акциите на компанията доближават 279.5 злоти през 2019 година от цена от 1.1 през 2010 година С напредък от над 23 000% акциите на CD Projekt са най-печелившите за десетилетието в Полша.

Покрай премиерата на едноименния сериал на Netflix от предишния месец ползата към играта се възобновява, споделят от компанията, като сега има повече играчи от дебюта ѝ през 2015 година През декември предходната година CD Projekt разгласи, че договорът с писателя Сапковски е продължен, което удостовери проектите на компанията за последваща игра от серията, въпреки периодите да не са ясни все още.

Гейминг промишлеността като цяло

CD Projekt не е единствената гейминг компания, която усили цената си неведнъж през последното десетилетие. Акциите на Take Two, компанията зад сериите Grand Theft Auto, се търгуваха за към 10 $ през януари 2010 година, а завършиха 2019 година с цена над 120 $ (ръст от над 1100%).

Книжата на Electronic Arts, по-известна като EA, се търгуваха за 17 $ първоначално 2010 година, само че затвориха десетилетието на над 105 $ (над 500% ръст). Tencent, китайската компания зад Riot Games (Leage of Legends) и WeChat, също дефинира себе си като гейминг компания. Акциите на Tencent се покачиха от 30 хонконгски $ през 2010 година до 390 хонконгски $ (1200% ръст). За съпоставяне, показателят на S&P 500 се е покачил с 180% през същия интервал. На процедура гейминг промишлеността се показва по-добре от пазара като цяло за последните 10 години, само че остава въпросът дали трендът ще се задържи.

Последните трендове

В последното тримесечие на 2020 година се чака Sony да пусне Playstation 5, която съгласно компанията ще бъде последният й модел от серията гейминг конзоли. Около дебюта на конзолата се следят повече премиерни заглавия на видеоигри от производителите, които разчитат основно на продажбите от гейминг конзолите заради големия % пиратски сваляния на персоналните компютри. По всичко наподобява обаче, че и това ще се промени. Take Two, които пуснаха най-новото си заглавие Red Dead Redemption 2 в началото за гейминг конзолите през 2018 година точно заради този проблем, през предходната есен пуснаха за пръв път играта и за лични компютри. Причината за забавянето на премиерата на играта за лични компютри беше въвеждането на новата система за отбрана на видеоигри - Denuvo.

Защитатa на Denuvо свързва всяко физическо копие на играта с данни от процесора на компютъра, като по този метод забавя доста процеса по кракване (хакване) и качване на играта по пиратските торент тракери. Към сегашен миг играта не е кракната от над 60 дни. Друг клиент на Denuvo е EA и FIFA 20, като играта за пръв път в историята не е кракната в първите три месеца от премиерата й. Към сегашен миг са минали 120 дни от премиерата на FIFA 20. По всяка възможност това ще докара до покачване в продажбите на игри за лични компютри. ЕА и Take Two ще разгласят годишните си финансови резултати и тези за последното тримесечие надлежно на 30 януари и 5 февруари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР