GettyImages Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, директора на

...
GettyImages
Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, директора на
Коментари Харесай

Прокуратурата започна спешни проверки по болници и аптеки

 GettyImages Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на опазването на здравето, шефа на Изпълнителната организация за медикаментите (ИАЛ) и шефа на Националната организация по приходите (НАП) да провеждат и осъществят инспекции за съществуването на дефицит на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната, оповестиха от ведомството.

Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен дефицит на избрани медикаменти. Възложените инспекции следва да открият има ли дефицит на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и в случай че отговорът е позитивен - дали това се дължи на задържането им от притежателите на позволение за приложимост, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени артикули и активни вещества, на медиаторите в региона на лекарствените артикули, на аптеките и дрогериите, след което да се подхващат съответни ограничения.

Следва да се установи и дали има засилен експорт в чужбина на жизненоважни за системата лекарства. Ако това се окаже факт, Министерството на здравеопазването да предприеме незабавни ограничения за минимализиране и компенсиране дефицита на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната, споделят още от държавното обвиняване.

От здравното ведомство във ВАП са получени данни за сдружения, притежатели на позволения за търговия на едро с лекарствени артикули, които могат да реализират сходни дейности. Съдействие при инспекцията по тази линия следва да бъде обезпечено от Национална агенция за приходите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР