GettyImages Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата

...
GettyImages
Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата
Коментари Харесай

Уникално природно явление бе регистрирано наскоро

 GettyImages Слънцето е много безшумно в последно време. През последните няколко години неговата интензивност е относително слаба и рядка, само че може да е на път да започва още веднъж, считат учени. На 29 май беше записано най-голямото изригване от октомври 2017 година

Това може да е знак, че Слънцето към този момент е навлязло в новия си безоблачен цикъл и ще усили интензивността си до няколко години, както учените предвиждаха. Астрономите са открили, че в действителност то минава през 11-годишни цикли на активност, с ясно избран най-малко и най-много.

Слънчевият най-малко - характеризиращ се с минимално равнище на слънчеви петна и интензивност на изригванията - бележи края на един цикъл и началото на нов. Можем да предвиждаме по кое време това ще се случи, само че в действителност в действителност е мъчно да го определим до по-малък от интервал от няколко месеца. Слънчевият цикъл се основава на магнитното поле на Слънцето, което се върти на всеки 11 години, като северните и южните му магнитни полюси сменят местата си.

Не се знае какво задвижва тези цикли, само че полюсите се обръщат, когато магнитното поле на Слънцето е най-слабо, познато още като безоблачен най-малко. В момента чакаме да преминем от цикъл 24 към цикъл 25, само че не знаем дали слънчевият най-малко се е случил или следва.

Още през 2017 година НАСА означи, че слънчевият най-малко се чака през 2019-2020 година. През декември предходната година панелът за прогнозиране на слънчевия цикъл стесни този интервал в допълнение, като съобщи, че " слънчевият най-малко сред цикли 24 и 25 ще настъпи през април 2020 година (+/- 6 месеца) ".

Ако Слънцето стартира да става малко по-страшно, това може да е доказателство за сюжета " към този момент се е случило ". Вероятно няма да сме наясно още известно време, само че новото изригване е стъпка в тази посока.

Въпросното изригване се е състояло на 29 май, в 07:24 UTC - плазмена верига от семейство слънчеви петна. Тези слънчеви петна са оттатък ръба на Слънцето, само че можем да забележим огнените бримки, до момента в който те изскачат по линиите на слънчевото магнитно поле.

Те съставляват пламък от М-клас, втората най-силна подредба. Те в действителност са много леки, макар че когато са ориентирани към Земята, могат да причинят спиране на радиокомуникациите в полярните региони и радиационни стихии в околоземното пространство, които съставляват заплаха за астронавтите. Те също могат да генерират красиво светлинно шоу на някои географски ширини.

Това изригване обаче не е било ориентирано към Земята и, както отбелязва НАСА, е било много дребен гърмеж от М-клас, който е систематизиран едвам като M1.1 по десетобалната канара, по този начин че няма от какво да се тормозим в това отношение, успокояват специалистите.

Тъй като не са регистрирани изригвания от М-клас 925 дни преди този момент, учените ще му извърнат доста деликатно внимание.

Едно изригване може да не значи нищо - Слънцето може да успокои и да не изригне още веднъж за известно време. Но в случай че се появят повече изригвания, бихме могли да имаме удостоверение, че полюсите на Слънцето са изпълнили постоянната си промяна на местата.

" Необходими са минимум шест месеца слънчеви наблюдения и преброяване на слънчеви петна, с цел да се знае по кое време се е случило ", пишат Карън Фокс и Лина Трън от НАСА.

" Тъй като този най-малко се дефинира от най-ниския брой слънчеви петна в цикъл, учените би трябвало да видят числата непрекъснато да се усилват, преди да могат да дефинират по кое време тъкмо са били на най-ниски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР