GettyImages Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия

...
GettyImages
Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия
Коментари Харесай

Десетки българи блокирани по австрийските зимни курорти

 GettyImages Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия и не могат да се приберат у нас. Отишли там, с цел да работят и от към седмица са блокирани и не могат да си тръгнат. За страдание някой се тормозят, че могат да останат и на улицата, тъй като договорите към този момент са им прекъснати.

" Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация ", споделя Пламка Петрова.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, с цел да работят. До преди десетина дни, когато управляващите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и опция да се приберат в България, предава " Нова ТВ ".

" Сезонът завърши преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха към момента тук по пансионите, по хотелите и пристигнаха и оповестиха, че Тирол се затваря ", споделя още Пламка.

Двете дами стартират незабавно да търсят метод да се приберат в България, само че без резултат.

" Те започнаха да споделят, че рейсовете са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отхвърлиха и споделиха, че е оповестена карантина и стартират да се затварят граници ", изясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина към този момент са и без контракти за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още какъв брой време могат да останат.

Жените подържат контакт и с към 50-60 българи покрай тях, които са в същата невъзможност и търсят излаз. Притеснението на хората там е към този момент до краен лимит.

" Имам информация за огромната част от българите, изключително в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, само че сътрудниците на посолството работят непрекъснато. Ние финансови средства не може да предоставим, тъй като нямата подобен закон. Тези дни се чух с доста хора, от които съвсем никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е доста прецизна ", сподели посланикът на България в Австрия Н.Пр. доктор Иван Сираков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР