Getty Images > Пустинята ДанакилОказва се, че има едно живописно място,

...
Getty Images
> Пустинята ДанакилОказва се, че има едно живописно място,
Коментари Харесай

На това място на планетата няма живот

 Getty Images > Пустинята Данакил
Оказва се, че има едно картинно място, нападателната среда на което не дава късмет да оцелее на нито един жив микроорганизъм - това е етиопската пустиня Данакил.

Там се намира геотермалният комплекс Далол, затрупан с езера, водата от която е оцветена в най-причудливи нюанси. На пръв взор територията е доста красива и необикновена, само че цялостна с рискове.

Под тези езера се намира кратер на вулкан, който постоянно отделя отровен газ. Поради високата централизация на магнезий, високата киселинност и соли, в езерните води няма никакви форми на живот. Изследователите през 2016 и 2018 година проучиха няколко проби, взети в разнообразни точки в Далол. Първоначално анализът сподели съществуването на бактерии. Но по-късно учените стигнаха до извода, че резултатът е подправен и откритите бактерии са или " лабораторно замърсяване ", или следи, оставени от многочислени експерти, работещи в региона на проучването.

Авторите на публикацията са сигурни, че геотермалният комплекс е мястото на Земята, лишено от всевъзможни форми на живот. Това изказване потвърждава, че наличието на вода на планетата не о
На това място на планетата няма живот
Пустинята Данакил се намира в Североизточна Африка, в региона на Северна Етиопия, Югоизточна Еритрея и значително на територията на Джибути. Данакил, една от най-негостоприемните територии на Земята, е ситуирана в центъра на Афарската котловина, огромна геоложка меланхолия, лежаща до 120 м под морското ниво.

Характерна специфичност са черни вкаменени формирания от лава, димящи вулканични кратери, геотермални източници и серни полета. Пустинята Данакил е едно от най-горещите места на земята, със междинна дневна температура от прибл. 27 °C, постоянно надвишаваща повече от 50 °C, а от време на време даже и 60 °C.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР