Героят на рубриката Човекът“ се казва Милен Василев, по професия

...
Героят на рубриката Човекът“ се казва Милен Василев, по професия
Коментари Харесай

Милен Василев – габровският ентусиаст, който изучава историята на града си

Героят на рубриката „ Човекът “ се споделя Милен Василев, по специалност музикант. Той и приятелите му Красимира Христова и Емил Михов към този момент сътвориха първия си документален филм за един от огромните габровски бизнесмени – Иван Хаджиберов.
Тримата другари от години се ровят в локалните архиви, ревизират в Държавния списък в София и разпитват по-възрастните си съграждани от Габрово, с цел да възстановят историята на модернизиращата се след Освобождението индустрия на габровския район. А тази история или по-точно всички събрани до момента истории, са доста забавни и звучат по-скоро като приказки и съвременни митове.
Милен Василев прекомерно малко приказва за себе си, повече приказва за града си и за духа на този град. Какво е предизвикало неговия интерес към старите габровски родове и историята на този изящен град, дружно с дамата Краси Христова и оператора Емил Михов?. И тримата са родом от Габрово и богатото минало на района, ги въодушевява през целия им живот. Искали са да създадат нещо напълно друго, а не просто да си гледат работата, фамилиите и кариерите. И тримата са слушали най-различни анекдоти и митове за приказното благосъстояние на някои габровци, освен това изкарано с труд и ум, а не добито по някакъв подозрителен метод. Така се стига до дебютния им документален филм – „ Дързостта да бъдеш пръв “ – първи от бъдеща поредност за родовете на Пенчо Семов, Христо Бобчев, Калпазанови, Рашееви и още ред други бизнесмени.
Милен Василев изяснява и какво е това „ локомобил “ по този начин са наричали първите генератори за ток, направени по един напълно необикновен метод от габровци. Първоначално те захранвали единствено промишлените текстилни и кожарски заводи, а след това – почнали да се употребяват за града и даже за зимна ледена пързалка за децата – в самото начало на 20 век.
Тези истории евентуално звучат като художествени измислици, а цифрите за притежавани предприятия и парцели на стойност милиони златни левове – някак леко пресилени, но… Милен демонстрира и копия на документи, изключително на тези документи за благотворителна и спомоществувателска активност.
А къде ли се е разпиляло благосъстоянието на тези предприемчиви габровски родове? Милен Василев към този момент не знае, само че счита че с неговите другари ще стигнат и до тези исторически обстоятелства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР