Германците все така предпочитат своите монети и банкноти. Напоследък те

...
Германците все така предпочитат своите монети и банкноти. Напоследък те
Коментари Харесай

Съвсем без пари в брой не може!


Германците все по този начин избират своите монети и банкноти. Напоследък те все по-често прибягват и до безналичните заплащания и кредитната карта. Но въпреки всичко не желаят да се простят с заплащанията в брой.

Типичният клиент, който заплаща сметката си на касата в супермаркета с пари в брой, е от женски пол, на възраст над 65 години и с месечен приход, който не надвишава 1500 евро. Това излиза наяве от ново проучване измежду немските жители. Общата наклонност от 2008 година насам демонстрира, че заплащанията в брой в комерсиалната мрежа понижават с по един % на година и в това време са паднали под 50 на 100. 

Германците избират кеша - и не са изключение 

Ако обаче се вземе поради броят на заплащанията кеш, картината в Германия придобива напълно други контури: близо три четвърти от всички преводи се правят в брой.

„ Германците не престават мощно да избират заплащанията в брой ", споделя Карл-Лудвиг Тиле - член на управителния съвет на Дойче Бундесбанк.

В това отношение немските жители не вършат огромно изключение от останалите европейци. Те даже не са първенци по заплащане в брой. В Австрия да вземем за пример, както и в страните от Югоизточна Европа потреблението на парите в брой е още по-широко публикувано. Финансовите специалисти допускат обаче, че това в бъдеще ще се промени, въпреки и не твърде скоро.

В момента кешовите заплащания обгръщат 47,6% от всички финансови преводи. Делът на безналичните заплащания възлиза на близо 34%. При тях има разнообразни благоприятни условия – заплащанията се правят чрез дебитни или кредитни карти, както и посредством разнообразни типове парични преводи.

Скоро като при шведите?

Допитванията до немските консуматори сочат, че близо 98% от тях държат в портмонетата си най-малко една дебитна карта. Освен това множеството хора имат кредитна карта и разнообразни типове карти с разплащателни функционалности.

Начините за заплащане по интернет също стават все по-популярни – да вземем за пример посредством финансовия медиатор Paypal, който през последните три години означи приръст от близо един %, въпреки че като цяло този тип преводи остават прекомерно лимитирани – делът им възлиза на едвам 3,7%.

Все по-често германците се разплащат и с дебитни карти

Този факт демонстрира, че новите способи за безналични заплащания мъчно си пробиват път в Германия. Различните мобилни заплащания – да вземем за пример посредством специфичен програмен продукт, конфигуриран на мобифона, остават непознати за множеството консуматори. А тези, които са чували за тях, към момента рядко ги употребяват. Само 5% от интервюираните декларират, че познават и употребяват методите за заплащане посредством мобифона. 

В други страни безналичните заплащания са надалеч по-често употребявани. Шведите да вземем за пример реализират по този метод близо 80% от всички свои финансови преводи. На човек, който там се пробва да заплати с банкноти и монети сметката си в някой магазин, като нищо могат да му откажат. Шведите всеобщо употребяват банковите си дебитни карти – даже и когато става дума за заплащане на напълно дребни суми – да вземем за пример за чаша кафе, за вестник или за няколко пощенски марки.
Редакцията предлага
Плащанията в брой - желани

Дали плащаме в брой или безналично, постоянно зависи от това  къде се правят преводите.  В интернет доминират цифровите способи на разплащане, до момента в който сметките в ресторанта в 80% от случаите се правят с пари в брой. Затова пък на бензиностанцията, множеството германци избират да платят с банкова карта.

Независимо от всички нови способи на цифрови преводи, заплащанията в брой към момента са неразделна част от всекидневието на германците и на множеството останали европейци. Те са привикнали към кешовите заплащания, които  имат своето улеснение, а и разрешават по-добър надзор над разноските.  Това са и причините мнозинството от немските жители да са изрично срещу анулацията на заплащанията в брой. Затова пък болшинството от тях биха се съгласили цените да бъдат закръглявани по този начин, че да отпадне потребността от най-малките монети от по един и два цента.

Впрочем, немските жители държат в наличност едвам 10% от парите в брой, които Централната банка емитира всяка година. 20% от парите в брой те влагат в банкови артикули или държат под дюшека, а други 20% се намират в непознати страни или разнообразни институции от еврозоната. Близо половината от издадените пари обаче се намират у хора, които живеят в страни отвън еврозоната – там те играят ролята на отбрана против инфлацията на личната парична единица. Това демонстрира, че еврото като аварийна валута доста е повишило смисъла си по отношение на $, споделя банкерът Тиле.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР