Германците трябва да застанат заедно срещу екстремисткото насилие и да

...
Германците трябва да застанат заедно срещу екстремисткото насилие и да
Коментари Харесай

Германският президент за атаката в Хале: Днес е ден на срам и позор

Германците би трябвало да застанат дружно против екстремисткото принуждение и да защитят живота на евреите, сподели през днешния ден президентът Франк-Валтер Щайнмайер, откакто посети синагогата в Хале, където през вчерашния ден въоръжен нападател умъртви двама души, съобщи Ройтерс.

" Днес е ден на позор и срам ", сподели президентът пред синагогата в източногерманския град. " Аз съм сигурен, че голямо болшинство от обществото в Германия желае еврейската общественост да бъде част от тази страна... Ние би трябвало да застанем дружно и задълго против насилието, на което станахме очевидци през вчерашния ден. Трябва да защитим живота на евреите ", сподели той. Президентът, съпроводен от премиера на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф, постави венец в памет на жертвите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Германската канцлерка Ангела Меркел също сподели през днешния ден, че е шокирана от стрелбата край синагогата в Хале. " Омразата, расизмът и антисемитизмът нямат място в нашата страна ", сподели Меркел по време на посещаване в западногерманския град Нюрнберг. " Държавата би трябвало да употребява всички средства, с които разполага, за битка против омразата и насилието... Това значи нулева приемливост " към такива прояви, акцентира тя, представена от Франс прес.

Германската полиция продължава следствието на трагичния случай, дипломиран на юридически език като ликвидиране и опит за ликвидиране. На конференция в Берлин през днешния ден министърката на правораздаването Кристине Ламбрехт назова нападението в Хале " десноекстремистки терористичен акт, осъществен от нарушител единак ". " Изхождаме от разбирането, че той е работил, ръководейки се от антисемитски, десноекстремистки претекстове и е взел на прицел еврейската община в синагогата в Хале ", акцентира тя, представена от ДПА.

Генералният прокурор на федералната република Петер Франк, от своя страна, заяви, че в автомобила на задържания обвинен - 27-годишен немец, са открити към 4 кг взривно вещество. " Той е желал да влезе в синагогата и да убие там огромен брой хора ", сподели Франк и квалифицира станалото през вчерашния ден като " тероризъм ".

За благополучие нападателят не съумял да осъществя напълно проекта си, отбелязва ДПА. След като не могъл да проникне в синагогата, в която имало към 50 еврейски богомолци, поради интервенция на нейната защита, той умъртвил една жена пред храма и един мъж в сладкарница за дюнер, след това ранил двама, като от самото начало е заснемал действията си с камера, инсталирана върху каската му, и предавал фрагментите онлайн по интернет. Видеокадрите били видени над 2000 пъти преди да бъдат свалени. допуска се, че са им направени копия, които се популяризират частно.

Според източници от силите за сигурност той има рани от огнестрелно оръжие и е получил здравна помощ в две лечебни заведения. Първо бил отведен в болничното заведение във Вайсенфелс в провинция Саксония-Анхалт, а след това бил трансфериран в болница в Хале. Не се споделя нищо за положението му. Според други сведения той евентуално е потърпевш и откакто претърпял пътнотранспортно произшествие с открадната кола южно от Хале по време на преследването му от полицията.

Полицията извърши обиск на жилище край Хале, а една кола в прилежащо селце бе вдигната с паяк. Федералната прокуратура, занимаваща се с терористичните прояви, незабавно пое случая и съгласно ДПА има намерение да остави под непрекъснат арест арестувания през вчерашния ден след стрелбата мъж. При обиска в жилището били открити задоволително доказателство за такова искане.

Според медийни известия претърсеното жилище било на хипотетичния причинител, посочен от управляващите като Щефан Б., и на майка му.

Говорител на федералната прокуратура в Карлсруе сподели, че обвиненият Щефан Б. до момента не е попадал в полезрението на правосъдните органи като десен екстремист. Следствието ревизира измежду неговите близки и другари дали той е имал съучастници. Баща му споделил пред вестник " Билд ", че синът му е отшелник, който постоянно седял пред компютъра. " Той беше човек, който се сърдеше на себе си и на целия свят и постоянно обвиняваше някой различен ", добавил бащата.

Веднага след съдбовната пукотевица президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер сподели по радио " Дойчландфунк ", че е налице " десен екстремизъм от ново качество в Германия ". Според политици от систематичните партии растежът на крайнодясното принуждение следва растежа на известността на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ", отбелязва ДПА.

Германският външен министър Хайко Маас също реагира с огромно безпокойствие на офанзивата, имайки поради нацисткото минало на Германия. " Защо се случва това в нашата страна? Нашата страна! Двама почтени хора бяха брутално убити - какъв брой извънредно и безсмислено ", - написа той в Туитър и зададе риторичен въпрос: " Вече съм изтощен от тези повтарящи се ужасии и шок. Кога ще спре всичко това? " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР