Германците се опитват да спестят и да спасят парите си

...
Германците се опитват да спестят и да спасят парите си
Коментари Харесай

Инфлацията чупи рекорди - от какво спестяват германците сега

Германците се пробват да спестят и да спасят парите си пред възходящата инфлация. Това се потвърждава от така наречен Future Consumer Index на консултантската компания EY. Най-ниски са плануваните разноски за облекла и потребителска електроника, както и за услуги за доставка и участие във фитнес студиа, съгласно изследване, извършено измежду 1000 германци.

„ Потребителите приспособяват навиците си към рецесията и инфлацията “, споделя Клаус Балас, началник на отдела за потребителски артикули и търговия на дребно в EY Германия.

Добрата половина от интервюираните в Германия, 53%, възнамеряват обилни ограничавания в потреблението. И този дял е по-малък спрямо останалия свят. Например в Испания, Франция и Италия, както и в Япония, Австралия и Съединените щати, към две трети от участниците в сходни изследвания споделят, че избират да спестят пари, в сравнение с да ги харчат. В Китай и Южна Африка делът е още по-висок – над 70 %, а в Тайланд даже доближава 85 %. „ Не единствено в Германия мотото е „ икономисвай, икономисвай и отново икономисвай “, споделя Балас.

Ето за какво през идващите месеци за фирмите ще бъде още по-трудно да продават артикули, които не се смятат за безусловно нужни от купувачите. „ Потребителите ще помислят два пъти какви покупки сега имат смисъл за тях. И ще съпоставят цените и ще търсят страхотни покупко-продажби даже повече от преди.”

Освен това от ден на ден бюджетни средства се изразходват за други потребности, най-вече за ток, газ, наем и храна. Според изследване, което е обхванало съвсем 18 000 консуматори в 24 страни, по-голямата част от потребителите по света чакат цените да продължат да порастват през идващите месеци.

Животът става все по-скъп: без значение дали става въпрос за храна, за цената на електричеството и отоплението или за жилищата като цяло, съвсем всички германци чакат разноските им да се покачат. И в някои случаи рисково: съвсем четирима от петима респонденти (79 процента) чакаха по-високи цени на горивата през идващите шест месеца даже преди войната в Украйна.

„ За хората със междинни и ниски приходи нещата могат да бъдат по-трудни “

Проучването е извършено през февруари. Ето за какво специалистът Балас допуска, че сега цифрите ще наподобяват още по-сериозни.

" Ситуацията се утежни доста в доста области: инфлацията нараства даже повече от предстоящото, възходящите цени се трансформират в сериозен проблем за от ден на ден хора, защото те изяждат разполагаемия си приход. Но за мнозина това ще бъде същинско събуждане, когато те получават сметките си за парно. Особено за хората със междинни и ниски приходи обстановката може да стане напрегната ", притеснява се Балас.

Освен това, съгласно него инфлацията не отслабва. " Животът ще стане доста по-скъп, тъй като високата цена на силата надалеч не е включена напълно в цената на стоките, които купуваме в супермаркета през днешния ден. Такива резултати от втори и трети кръг в допълнение ще понижат покупателната дарба и по този метод също ще съставляват действителна опасност към стопанската система. "

Балас чака някои покупки да бъдат анулирани в бъдеще. „ Консумеризмът излиза от мода “, споделя консултантът. „ Хората се концентрират върху простите си потребности, те към този момент не желаят да харчат време и пари за неща, които към този момент нямат стойност, до момента в който инфлацията продължава да пораства “, се споделя в изследването. Компаниите би трябвало да имат това поради, когато се обръщат към своите клиенти.

Мнозина икономисват от вървене на кино, фитнес или пътешестване.Това продължава наклонността, която към този момент стартира през последните две години на пандемията. „ От началото на пандемията множеството хора са похарчили по-малко пари “, споделят създателите на проучването.

Докато в Япония, Индия, Италия и Съединени американски щати желанието за покупка е намаляло с повече от 50 % (средно за света - 51 процента), Германия също е изключение тук: единствено 30 % от интервюираните споделят, че нарастването на цените за артикули и услуги значи отвод от покупката.

Моделите на държание са изменени и в доста случаи към момента не са възобновени, без значение дали става въпрос за посещаване на питейни заведения, вървене на кино или фитнес, или даже хвърчене и круизи. Инфлацията евентуално ще способства за по-нататъшното развиване. Балас към този момент приказва за " липса на оптимизъм ", която в този момент може да бъде проблем.

„ Дори преди войната в Украйна потребителите по света гледаха към бъдещето без оптимизъм: работата и персоналният им живот се трансформираха, а инфлацията направи останалото. Междувременно освен потребителите с ниски приходи, само че и междинната класа се тормозят от покачването на цените отдавна. “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР