Германското външно разузнаване е шпионирало в продължение на години Белия

...
Германското външно разузнаване е шпионирало в продължение на години Белия
Коментари Харесай

„Шпигел“: Германското външно разузнаване е шпионирало Белия дом

Германското външно разузнаване е шпионирало в продължение на години Белия дом и няколко американски компании и институции, написа списание „ Шпигел “ (Spiegel.de).

Позовавайки се на проучени от него документи, без да прецизира какви, изданието твърди, че сред 1998 година и 2006 година Федералната разследваща работа (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND), отговаряща за външното разузнаване, е шпионирала вътрешни телефони и факсове в Белия дом.

Според списанието Разузнавателна служба на ФРГ е разполагала със лист на 4000 телефонни номера, номера на факсове и електронни адреси, който ѝ разрешавал да следи американски цели, измежду които и министерството на финансите и офиса на държавния секретар.

Германските сътрудници също по този начин са сложили под наблюдаване американски компании и институции като НАСА, самолетостроителната компания „ Локхийд “, няколко университета, неправителствената организация „ Хюман райтс уоч “, военновъздушните сили, военноморските сили, Управлението за разузнаване към Пентагона. Няколкостотин непознати посолства, основани във Вашингтон, както и Международният валутен фонд и американският офис на Арабската лига, също са били шпионирани, твърди немското издание.

Разузнавателна служба на ФРГ към този момент не е коментирала изказванията на „ Шпигел “, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенцията напомня, че Службата на няколко пъти бе забъркана в шпионски кавги.

През март 2015 година стана ясно, че сред немското външно разузнаване и американската Агенция за национална сигурност (АНС) е имало съдействие. В неговите рамки Разузнавателна служба на ФРГ е шпионирала в интерес на АНС няколко цели в съюзнически страни, по-специално представители на френското президентство и външно министерство, както и Европейската комисия.

В средата на февруари немска парламентарна проверяваща комисия, проучваща това съдействие, изслуша канцлера Ангела Меркел. Тогава Меркел съобщи, че е била сюрпризирана да научи за това съдействие и показа, че е мислела, че външното разузнаване няма сходни практики.

През есента на 2013 година пък информации за подслушване на мобилен телефон на немския канцлер от американското разузнаване провокираха мощно напрежение сред Берлин и Вашингтон. Тогава Меркел сподели, че шпионирането на другари е нещо, което въобще не би трябвало да се прави.

В резултат на всички тези кавги Германия одобри през юни предходната година поредност нови ограничения, предопределени да обезпечат по-добра рамка за дейностите на външното разузнаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР