Германското председателство на Европейския съюз от 1 юли бе свързвано

...
Германското председателство на Европейския съюз от 1 юли бе свързвано
Коментари Харесай

Германското председателство се препъна в Уайъркард

Германското председателство на Европейския съюз от 1 юли бе свързвано с огромни упования. Най-силната стопанска система ще води общността, тъкмо когато тя е изправена пред невиждани провокации за справяне с пандемията и европейските стопански системи са застрашени от дълбока криза. Един скандал обаче сложи под подозрение способността на страната да се грижи даже за личните си финанси.

Германия ще управлява процеса по приемане на бюджета за идващите 7 години, избавителния проект на Урсула фон дер Лайен, бюджетът за 2021-а, смяната в данъчните закони и договарянията за връзките с Англия след Брекзит. Но директно преди да поеме кормилото се случиха неща, които я сложиха в прекомерно неподходяща светлина. Една от най-прехвалените европейски финансово - софтуерни компании - "Уайъркард ", разгласи на 25 юни банкрут, откакто управлението й призна, че 1,9 милиарда евро са били представяни като държани по сметки във Филипините, а в действителност не са съществували. Още по-фрапиращ е пропускът на финансовия надзирател на банкрутиралата компания BaFin, който е проспал целия развой на отклонение на съвсем 2 млрд евро. Така че, преди да се заеме с финансовите проблеми на общността, държавното управление на Ангела Меркел ще би трябвало да си даде сметка до каква степен ефикасен е контролът на BaFin върху финансовите пазари и дали той би трябвало да продължи да работи в настоящия си тип. Въпрос на време е и Брюксел да осъзнае, че пропуските на немската надзорна институция и неспособността й да види счетоводните операции на "Уайъркард " са толкоз фрапиращи, че се трансформират в европейски проблем. И съществено заплашват Европейския съюз от евентуални провали върху репутацията му на несъмнено място за вложения.

Измама за милиарди

Компанията Уайъркард ", която е учредена през 1999 година, бе немската финансова горделивост - най-печелившата и най-иновативната. Тя даже беше член на елитния немски борсов показател DAX. Основателят й Маркус Браун, който е австрийски жител, бе задържан на 22 юни и след това пуснат под гаранция от 5 млн. евро, а на 25 юни "Уайъркард " внесе документи за неплатежоспособност. Това се случва за първи път в 32-годишната история на показателя DAX.

Анализатори настояват, че поради измамите и този банкрут над 10 банки ще се разделят с към 1.6 милиарда евро. Сред тях и холандските "АБН АМРО банк " и "Ай Ен Джи груп ", както й немските "Ландесбанк Баден-Вюртемберг " и "Комерцбанк ". Освен задълженията към кредитни институции, "Уайъркард " дължи още 1.4 милиарда евро по корпоративните си облигации, издадени през септември 2019-та. И "Ърнст енд Янг " към този момент се приготвя за правосъден развой по иск, импортиран от берлинския юрист Волфганг Ширп от името на 1500 вложители на колабиралата група, търсещи от инспектора обезщетение в размер на 1 милиарда евро. Междувременно рейтинговата организация "Мудис " анулира всички свои оценки на компанията и намали кредитния й рейтинг до "боклук " (junk).

Германската държавна банка за развиване Ка еф Ве ( KfW) пък сигнализира, че може да изгуби 100 милиона евро поради злоупотребите в "Уайъркард ", тъй като преди две години й е отпуснала тази сума, а през днешния ден няма никакъв късмет да си ги получи. "Парите изгоряха ", разясниха сбито от банката.

За да избави престижа на немската финансова система, отрасловото министерство разпореди цялостно следствие. Миналата седмица следователи влязоха в офисите на "Уайъркард " в Германия и Австрия. Обискирани бяха общо пет здания, в това число централата в покрайнините на Мюнхен, от дванайсет прокурори, 33-ма служители на реда и немски и австрийски ИТ специалисти. Освен на шефа Маркус Браун, обвинявания бяха повдигнати и на членовете на управителния съвет - Ян Марсалек, Александер декор Кноп и Зузане Щайдел.

Отзвук в Брюксел

Заместник ръководителят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансите на общността, посочи, че Брюксел би трябвало да оглави следствието на надзорника BaFin. Той предложи също по този начин комисията да организира лично изследване на случая. И в случай че тези инспекции бъдат задълбочени и стигнат до край, ще се окаже, че даже Германия към този момент е под зоркото око на европейския контрол. Според Домбровскис това ще върне доверието на страните членки в европейските институции.

Притеснително е обаче, че европейското звено, което би трябвало да следи за сходни измами, също не е реагирало. Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) не е съумял да наблюдава какво се случва в Германия. Ето за какво изниква въпросът не е ли време тази институция, която действа като безреден общ брой от национални регулатори без действителни лични пълномощия, да бъде реформирана, тъй че да прави работа. В противоположен случай вложителите ще получат явен сигнал, че вложенията им на територията на общността са в заплаха. На процедура най.доброто, което може да се направи след абсурда с немската компания за електронни заплащания, е да се сътвори един по-силен и централизиран пазарен регулатор, който да стане първата стъпка към обединяването на финансовите пазари на Европейски Съюз, а за какво не и към основаването на същинско паневропейско пазарище за скъпи бумаги.

Добрите планове на Германия

Като изключим компрометираното начало, програмата на немското председателство е една от най-силните и най-амбициозните. Основната цел на Берлин е бързо реализиране на съглашение за фонда за възобновяване на Фон дер Лайен в размер на 750 млрд евро и противоречивия бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година, който надвишава 1 трилион евро. В същото време би трябвало да бъде признат и бюджетът на общността за 2021-а. Европейската комисия предложи той да е 166.7 милиарда евро, като бъде допълнен с безплатни 211 милиарда евро и почти 133 милиарда евро за заеми по линия на Next Generation EU (временния инструмент за възобновяване на европейската икономика). Намирането на консенсус за дълготрайния бюджет ще е най-важната, само че и най - сложната задача за Германия, тъй като някои страните членки упорстват за заеми вместо грантове за най-силно засегнатите от рецесията страни.

Германия е окуражена да реализира прогрес и по Зеления пакт за запазване на климата, а и по дигитализацията, което ще коства над 1 трилион евро от евробюджета и от частно финансиране.

Във външнополитически проект акцентът е върху Африка, връзките с Китай и бъдещото съдействие с Англия. Особено значимо е Европа да затвърди позицията си на единна мощ в световната битка за превъзходство със Съединените щати, Русия и Китай.

"Наясно сме, че упованията от немското председателство са огромни. Искаме да отговорим на тези упования с упоритостта да излезем незасегнати от тази рецесия и Европа да е подготвена за бъдещето. Единствено дружно можем да запазим нашите европейски полезности и да ги защитим пред несгодите”, сподели канцлерката Ангела Меркел.

Според нейното държавно управление Германия ще се оправи. Според множеството анализатори - също.

Станимир Вълков
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР