Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена

...
Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена
Коментари Харесай

Германия предлага компромис за Северна Македония

Германското председателство на Европейски Съюз предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония. На западната ни съседка би трябвало да се подсети, че добросъседските връзки са главен детайл от процеса на разширение, като категорично се загатва и контракта с България.
Това е заложено в изказване от страна на Европейски Съюз, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка, оповестиха за БНР дипломатически източници.

“Днес ние припомняме смисъла за реализиране на забележими резултати и използването на благосклонност на двустранните съглашения, в това число на съглашението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски връзки с България ", се споделя в изказването.

То обаче няма правна стойност. За страната ни остават въпросите към работата на смесената комисия за общата история, която неотдавна възвърне работата си след спиране, само че без резултат. За да стартира междуправителствената конференция, с която да се даде старт на договарянията за Северна Македония, би трябвало да има преговорна рамка, която да е утвърдена от всички страни-членки.

България няма да даде единодушието си, в случай че няма правни гаранции, че западната ни съседка ще съблюдава залегналите в контракта с България клаузи, в това число и за формулировката на езика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР