Германското правосъдие не може да започне собствено наказателно разследване на отравянето на

Германското правосъдие не може да започне собствено наказателно разследване на отравянето на ...

Германия не може да разследва отравянето на Навални.

Германското правосъдие не може да започне собствено наказателно разследване на отравянето на Алексей Навални и да повдигне обвинение срещу никого, тъй като предполагаемото престъпление не е станало на територията на Германия. Това съобщи в понеделник вечерта на уебсайта си вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на източници в разследващите кръгове.

Според вестника, още преди канцлерът Ангела Меркел да обяви първите резултати от германския тест на пробите, "правителството се свързало Генералната прокуратура в Карлсруе". Както отбелязва "Зюддойче цайтунг", "юристите бяха помолени да изяснят дали Германия изобщо може да започне разследване срещу престъпниците." Те обаче "само поклатиха глави", пише вестникът.

В сравнение със ситуацията с баща и дъщеря Скрипал, те са били отровени във Великобритания. В случая с Навални няма връзка с възможно отравяне в Германия - той е доведен тук за лечение.

На теория би могло да бъде възможно разследване, ако състоянието на Навални сега рязко се влоши. Въпреки това дори в този случай процедурните стъпки ще бъдат предприети не от Генералната прокуратура, а от Берлинската служба, се казва в статията.

Навални е бил изложен на отровно вещество от групата "Новичок". Военните токсиколози от лаборатория в Мюнхен са стигнали до този извод. Впоследствие беше съобщено, че присъствието на веществата е потвърдено и от независими лаборатории в Швеция и Франция, в допълнение към това пробите са прехвърлени в ОЗХО.

"Зюддойче цайтунг", без да посочва източник, съобщава, че федералното правителство е предоставило на експертите от ОЗХО хеликоптер за безопасно транспортиране на пробите до Хага.

Източник: blitz.bg