Германското правителство предложи следващите редовни парламентарни избори да бъдат на

...
Германското правителство предложи следващите редовни парламентарни избори да бъдат на
Коментари Харесай

Германското правителство предлага парламентарните избори да са на 26 септември догодина

Германското държавно управление предложи идващите постоянни парламентарни избори да бъдат на 26 септември следващата година, съобщи " Франс прес ".

На тези избори ще бъде избран наследникът на канцлерката Ангела Меркел. Тя е от 15 години на поста и разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Правителственото предложение би трябвало да бъде утвърдено публично от президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел, която е федерален канцлер на Германия от 2005 година, разгласи в края на 2018 година след няколко неприятни изборни резултата на партията си Християндемократически съюз (ХДС), че няма да се кандидатира за пети мандат.

Доскоро в Германия мнозина смятаха, че 66-годишната Меркел се е изчерпала. Хвалена поради положителното си справяне със здравната рецесия, провокирана от новия ковид, в този момент тя обаче се радва на рекордна известност - над 70 % от германците споделят, че са удовлетворени от нейните дейности.

Подкрепата за ХДС, която през последните няколко години спадаше, още веднъж потегли нагоре. Консервативната партия има удобна преднина в последните изследвания с поддръжка от повече от 36 %.

В момента немските християндемократи са разграничени по въпроса дали да запазят сегашната центристка линия, или да създадат завой надясно. Предвидено е партията да избере новия си ръководител на конгрес в средата на януари. В конкуренцията са трима претенденти: Армин Лашет, министър председател на Северен Рейн - Вестфалия, провинцията с най-голямо население; специалистът по външна политика Норберт Рьотген, последовател на по-дясна линия; и Фридрих Мерц, исторически противник на Меркел. Фаворити са Лашет и Мерц.

Следващият ръководител на ХДС има всички шансове да наследи Меркел като федерален канцлер. Това обаче не е обезпечено, защото баварският министър председател Маркус Зьодер, водач на районната сестринска партия на ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), е един от най-популярните политици в Германия поради положителното си справяне с епидемията в югоизточната провинция и е евентуален претендент за канцлерския пост, отбелязва " Франс прес ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР