Германското правителство одобри днес проектобюджета на финансовия министър Олаф Шолц

...
Германското правителство одобри днес проектобюджета на финансовия министър Олаф Шолц
Коментари Харесай

Германия поема към втория си най-голям държавен дълг от края на Втората световна война

Германското държавно управление утвърди през днешния ден проектобюджета на финансовия министър Олаф Шолц за идната година, който планува чист дълг от 96,2 милиарда евро, предопределен за финансирането на бъдещи ограничения за превъзмогване на последствията от пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Допълнителните заеми, които управляващите имат намерение да изтеглят от финансовите пазари, съставляват вторият най-голям дълг на Германия от края на Втората международна война насам. Само от началото на тази година немското държавно управление е взело заеми за рекордните 218 мрлд. евро.

„ Защитаваме здравето на жителите, поддържаме стопанската система и осигуряваме претовареност “, разяснява Шолц, като добави, че пандемията от ковид надалеч не е завършила и че държавното управление не би трябвало да се приключва ограниченията за битка с икономическите последици от рецесията.

„ С бюджета за 2021 година ясно заявяваме, че ще извървим целия път дружно. Действаме уверено, даже когато това ни коства доста пари, тъй като в случай че не предприемем нищо, това ще ни коства още по-скъпо. “, споделя още той.

Проектобюджетът акцентира решимостта на Шолц да продължи да отдалечава Германия от предходния й имидж на европейски първенец по икономии и да затвърди новата роля на Берлин като водач в Еврозоната по разноски за възобновяване от шока, провокиран от пандемията.

Бюджетният проект планува Германия да се откаже от конституционното ограничаване за дълга през 2021 година, което по-рано тази година Народното събрание към този момент изостави.

След 2022 година Германия възнамерява още веднъж да се придържа към дълговата си спирачка, ограничавайки новия държавен дълг до дребна част от брутния вътрешен артикул.

Средносрочните фискални проекти на държавното управление плануват 10,5 милиарда евро нови заеми през 2022 година, 6,7 милиарда евро през 2023 година и 5,2 милиарда евро през 2024 година. Това на процедура значи, че Германия не възнамерява връщане към свръхконсервативната си политика за поддържане на уравновесен бюджет.

Берлин чака  съотношението на дълга към брутният вътрешен артикул на страната да е към 75% през 2020 година, което е с 15% повече спрямо 2019 година Прогнозите са то да се резервира на същото ниво и през 2021 година, когато се чака мощно възобновяване на стопанската система.

Това е най-ниското съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт в страните от Г7, като за съпоставяне във Англия този индикатор мина границата от 100% тази година, до момента в който в Япония той може да доближи рекордните 265%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР