Германското правителство обяви плановете си да изостави руските въглища до

...
Германското правителство обяви плановете си да изостави руските въглища до
Коментари Харесай

Берлин ще удари германската индустрия напук на Русия

Германското държавно управление разгласи проектите си да изостави съветските въглища до края на есента, петрола до края на годината и газа неразбираемо по кое време. Доколко реален е проектът на Берлин и какви компликации ще посрещне страната, в случай че бъде изпълнен? Експертите считат, че можем да приказваме за деиндустриализация на Германия.

Ръководителят на Министерството на стопанската система и заместник-канцлер на Германия Роберт Хабек съобщи, че Германия възнамерява да стане самостоятелна от въглищата от Русия до есента на 2022 година и от петрола до края на същата година. Според него управляващите работят за тази цел всеки ден, а от време на време и " всяка вечер ".

Министърът означи, че „ схваща всеки, който приканва за неотложно ембарго поради бруталната нападателна война на Путин “, само че акцентира, че той „ е виновен за цялата страна “. Според него за Германия е по-трудно да откаже съветския газ, защото страната няма лични мощности за импорт на ВПГ.

Преди това немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че енергийните доставки от Русия са изтеглени от глобите, защото няма други способи да се подсигурява енергийната сигурност на Европа във връзка с топлинната сила, превоза, електрическата енергия и индустрията.

Според журналистката Вера Волфскампф отводът от съветски газ заплашва Германия с прекачване на произвеждане в чужбина и дефицит на гориво за отопление. Декларираната от немските управляващи цел да направи Германия самостоятелна от съветските енергийни източници може да бъде реализирана по два метода: посредством внезапно спиране на доставките или посредством основаване на други възможности на горивото от Русия. Вторият вид ще отнеме време.

Междувременно в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейска комисия има намерение да внесе оферти доникъде на май за последователно унищожаване на газа, петрола и въглищата от Русия до 2027 година

Германия предложи доста упорит проект, който ще бъде сложен за осъществяване. Но това е доста безконтролно изказване на министъра на стопанската система на страната, защото Русия даде сигнали на европейските страни – „ или търгуваме обикновено, или въобще не търгуваме “. Търговията с петрол, газ и въглища се прави сложно “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Освен това въглеводородите се купуват не от страната, а от енергийните компании. За да могат немските компании да понижат покупките си на съветски нефт и въглища, се нуждаят от правилник, който да ги задължава да го вършат. Ако Германия или Европейският съюз издадат подобен декрет, Русия ще го схване като наказания. В този случай същата Германия ще бъде изправена пред ответни наказания “, счита специалистът.

„ Участието в тази замяна на наказания заплашва с енергийна рецесия в световен мащаб “, прецизира Юшков. „ Ако въпреки всичко е допустима някаква промяна на пазара на нефт и въглища - Европа може да отиде в Южна Америка, Индия, а арабските страни, в противен случай, ще дойдат в Европа, тогава обстановката на пазара на газ е друга. Русия просто ще понижи производството, което значи, че ще има дефицит в международен мащаб: цените ще бъдат високи и всички ще се борят за оставащите размери. „ Така че е доста безконтролно Германия да се пробва да наложи наказания в една област, осъзнавайки, че в подмяна може да получи ограничавания в друга, което в следствие ще докара до цялостно прекъсване на търговията “, добавя той.

Юшков обърна внимание и на самата персона на немския министър на стопанската система. „ Той е мъдрец, който от дълго време е политически деен в опозицията. Като представител на „ Зелените “ Робърт Хабек направи изказвания от вида " ще понижим потреблението на изкопаеми горива ". Сега човек има чувството, че той остава опозиционер, който продължава да прави популистки изказвания. Той не схваща, че към този момент е деен политик, който има сфера на отговорност. Според мен той към този момент е обезценил сериозността на изявленията си”, споделя специалистът.

На този декор съветското външно министерство съобщи, че страната, в случай че е належащо, е подготвена за тежка борба с Европейски Съюз в енергийния бранш. И сенатор Андрей Клишас предложи да се преразгледа методът към енергийните доставки за Европейски Съюз. „ Трябва да спрем да повтаряме заклинанието с маниакална непримиримост, че Русия е виновен снабдител на енергийни запаси за Европа и ясно да заявим, че сме виновен сътрудник единствено с добросъвестни сътрудници и Русия няма отговорности към тези, които водят икономическа война с нас”, написа той в „ Телеграм “.

Според него, даже в случай че позволим на Германия да се откаже от съветските въглища и нефт, интервалът на реформиране ще отнеме доста време.

„ Първо, в Германия са основани фабрики за съветската марка нефт „ Урал “. Какво да върша с тях? Най-вероятно ще би трябвало да потърсят нефт от сходен вид. На доктрина съветският нефт може да бъде сменен от някой от Близкия изток – Ирак, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Въпреки това, в случай че Германия не откри нефт, сходен на „ Урал “, тя ще настрои рафинериите си. Второ, „ Роснефт “ има дялове в две рафинерии. Ще бъдат ли задържани? Ще вземат ли имуществото? Ще бъде ли подценено мнението на притежателя? На трето място, преструктурирането на пазарите на въглища и нефт ще провокира високи цени на тези енергийни запаси. Отбелязвам, че въглищата към този момент счупиха исторически върхове, а петролът се търгуваше на равнище исторически върхове “, уточни Юшков.

„ Освен това, в случай че няма публична възбрана за закупуване на съветски нефт, тогава може да забележим солидни обменни транзакции. Тоест, в случай че де юре е неразрешено да се купува нефт от Русия, тогава съветските компании просто ще го дадат в благосъстоятелност да вземем за пример на Саудитска Арабия и от там този нефт ще отиде в Европа. Съответно „ Урал “ ще потече към Германия, както и преди. Но публично той ще бъде доставен не от „ Роснефт “, а от саудитското „ Арамко “, предвижда специалистът.

В същото време всеки проект за прекъсване на съветските енергийни запаси демонстрира, че в Европа няма обща позиция по този въпрос. „ Или европейците нямат калкулатор, с цел да изчислят какъв брой пари и време са нужни, с цел да се откажат от съветските въглеводороди, или са пресметнали и са разбрали, че това е нереалистично в актуалните условия и се пробват да блъфират в вярата, че след шест месеца връзките ще се подобрят “, заключи Юшков.

На сходно мнение е и Станислав Митрахович, специалист от Фонда за национална енергийна сигурност откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Петролът и въглищата в Германия се заменят по-лесно от газа, сподели той, тъй като тези артикули са по-лесни за превозване и пазарите са по-интегрирани. Въпреки това и тук няма да се размине без компликации.

„ Ако вземем въглища, тогава, първо, те са доста скъпи. Второ, в случай че не ги купувате от Русия – а половината от закупените от Германия въглища идват от Русия – тогава би трябвало да ги търсите на други пазари, което е много мъчно. От своя страна Русия, явно, последователно ще усили доставките на въглища за Азия. Въглищата могат да се товарят освен на железопътната линия, само че и на кораби, насипни превозвачи, тъй че е по-лесно да се пренасочват доставките на въглища. Мисля, че част от износа на съветски въглища ще бъде пренасочен към други купувачи, а тези купувачи ще пренасочат част от въглищата към Европа на по-високи цени “, счита Митрахович.

„ Може би, когато съветската специфична интервенция в Украйна завърши, Германия няма да бърза толкоз да съблюдава крайните периоди. Сега главното за политиците е да обещаят какво и по какъв начин ще създадат, с цел да „ санкционират “ Москва, а осъществяването на тези обещания ще би трябвало да изчака “, добави той.

„ Що се отнася до нефтопродуктите и петрола, Германия внася към една четвърт от размера си нефт и петролни артикули от Русия. Някои от тези артикули се продават на спот пазара, само че някъде е вероятен и дълготраен контракт. В този случай поражда въпросът: по какъв начин ще изпълнят дълготрайните си отговорности? — пита Митрахович.

Експертът обърна внимание и на проекта на Европейски Съюз за понижаване на потреблението на газ с две трети през тази година. „ В последна сметка има дълготрайни контракти, които включват правилото „ вземи или плащай “. Оказва се, че откакто е платил единствено една трета, Европейски Съюз няма да извърши контракта. При такава обстановка не изключвам Русия да не достави даже тази част. В резултат на това ще има цялостно прекъсване на доставките, което ще докара до разкъсване на всички контракти. Тогава, в края на годината, господин Хабек ще би трябвало да отговори на въпроса по какъв начин да се излезе от обстановката, когато в страната липсват по едно и също време въглища, газ и петрол. Мисля, че металите и торовете също могат да бъдат включени в този лист “, счита специалистът.

Освен това Хабек нямаше време да каже главното - по какъв начин проектът му ще се отрази на немската промишленост, където високите цени на силата водят до големи проблеми под формата на прекъсване на индустриалните мощности и понижаване на производството.

„ Всъщност това е пътят към деиндустриализацията на Германия. До края на годината обстановката може да се промени. Но към този момент всичко наподобява като огромно случка “, приключи Митрахович.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР