Германското правителство и консервативната опозиция се споразумяха за отпускането на

...
Германското правителство и консервативната опозиция се споразумяха за отпускането на
Коментари Харесай

Германия модернизира армията си

Германското държавно управление и консервативната съпротива се споразумяха за отпущането на 100 милиарда евро за модернизиране на армията поради опасността от страна на Русия, оповестява " Франс прес ".

Беше контрактувано основаването на специфичен фонд за военни поръчки, който ще разреши на Берлин да реализира и задачата, сложена от НАТО за консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт на страните членки за защита, цитира news.bg.

Три дни след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари канцлерът Олаф Шолц даде обещание специфичен бюджет от 100 милиарда евро за превъоръжаване на немската войска и модернизиране на остарялото ѝ съоръжение през идващите няколко години.

Критиците обаче упрекват Шолц в плашливост в поддръжката си за Киев и в това, че не е подхванал задоволително съответни дейности във връзка с доставките на оръжие.

Извънредният фонд ще бъде финансиран посредством спомагателен дълг. За задачата обаче е належащо да се заобиколи правилото за " дълговата спирачка ", залегнало в Конституцията, което лимитира държавните заеми. Именно заради тази причина държавното управление се нуждаеше от поддръжката на консервативната съпротива, с цел да събере болшинство от две трети в Народното събрание, нужни за приемане на конституционната корекция.

Средствата ще бъдат импортирани в специфичен фонд отвън националния бюджет.

Освобождаването на плануваните 100 милиарда евро за армията е сериозен поврат за Германия, която през последните години отсрочва осъществяването на уговорките си за разноски на НАТО, предизвиквайки рецензии по-специално от Вашингтон.

След края на Студената война Германия доста понижи числеността на армията си - от към 500 000 души през 1990 година до едвам 200 000 души към днешна дата.

По-малко от 30% от немските военноморски кораби са били " изцяло оперативни " съгласно отчет, оповестен през декември за положението на армията. Много от изтребителите в страната са негодни за хвърчене.

Инвазията в Украйна обаче подтикна към деяние страната, прегърнала пацифизма след ужасите на нацистката епоха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР