Германското онлайн-издание Шпигел разказва за перипетиите на едно германско семейство

...
Германското онлайн-издание Шпигел разказва за перипетиите на едно германско семейство
Коментари Харесай

Кошмарът на едно германско семейство в България

Германското онлайн-издание " Шпигел " споделя за перипетиите на едно немско семейство пенсионери, решило да заживее в България. За тези немски пенсионери, чиито пенсии не са изключително високи, тази оферта звучи повече от примамливо: къща в България в особено населено място за германци, швейцарци и австрийци, предлагащо всички улеснения – ресторант, супермаркет, басейн, система за споделено прилагане на коли (т.нар. каршеринг) и цялостно здравно обслужване 24 часа в денонощието. За не повече от 170 души, споделя блиц. И всичко това единствено против 88 000 евро. Или пък против 300 евро месечен наем. А най-важното: всичките 27 едноетажни къщички, вид бунгало, с повърхност от 80 кв. м. са ново строителство и подобаващи за възрастни и трудноподвижни хора.

Мечтата на Петер и Кити Когато 84-годишният немец Петер Фром и 79-годишната му брачна половинка Кити научили за офертата, бързо решили да наемат една от къщите чартърен. С тяхната пенсия, възлизаща на общо 800 евро, въпреки всичко след наема биха им оставали 500 евро за живот. А и техният наемодател, в чието жилище в Баден-Вюртемберг са живели 11 години, изненадващо прекратил контракта им. Тъй като двамата не могли да намерят ново жилище на естествена цена, решили да се насочат към България. Селището към момента не било готово, само че вложителят обещавал да завърши със градежа до есента на 2018, написа " Deutsche Welle ", представена от dnes.bg. Въпросното населено място за немскоговорящи пенсионери се намирало в най-североизточния завършек на България, северно от Шабла, в село Езерец. Инвеститорът, 64-годишният немец Инго Холке, живеел в Испания, където бил построил към този момент едно сходно населено място. Но в случай че го попитате къде тъкмо се намира то, кой живее в него и дали може да го покаже в интернет, ще получите или никакъв, или доста колеблив отговор, написа " Шпигел онлайн ".

Журналисти от изданието са се срещнали с вложителя преди близо година - през март 2018. Тогава Холке ги уверил, че първите жители ще могат да се нанесат още през " идната есен ", а до март 2020 година всичко щяло да бъде готово. Семейство Фром пристигнало в България през март 2018. И защото селището не било готово, вложителят краткотрайно ги настанил в една 3-етажна постройка в Балчик с панорама към морето, която обаче била непригодена за трудноподвижни хора. През август 2018 в село Езерец били издигнати единствено две къщички, само че в тях нито имало ток, нито вода, нито даже път до тях. И никакъв служащ не се мяркал в близост - единствено плевели и строителни боклуци. Къде е Инго Холке? Явно средствата на вложителя били изчерпани, четем по-нататък в репортажа на " Шпигел онлайн ". Във всеки случай той от дълго време не се бил мяркал в България, нито пък отговарял на запитванията на публицисти от изданието. Въпреки това Петер Фром продължавал да има вяра, че напълно скоро всичко ще се подреди и че идната пролет ще може да се нанесе със брачната половинка си в новото жилище. Германският пенсионер бил уверен, че не му би трябвало проект " Б ", само че въпреки всичко било добре, че със брачната половинка му не се решили на разновидността да закупят жилището. Януари 2019. Строежът не е помръднал. Така прехваленото населено място към момента се състои от две къщички и никаква инфраструктура. Трудно е да повярваме, че до няколко месеца в Езерец ще се нанесат немски пенсионери, които да заживеят щастливо, предостатъчно и на ниска цена, написа " Шпигел онлайн ". Същевременно здравословното положение на Кити Фром се е влошило. Тя рядко излиза от жилището в Балчик. Оплаква се от мощни болки. И взима Ибупрофен - постоянно доста повече таблетки от целесъобразната доза. А брачният партньор ѝ Петер все по този начин се надява, че скоро ще могат да се нанесат в така мечтаната къща в село Езерец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР