Германското министерство на отбраната разработва различни сценарии при евентуална ескалация

...
Германското министерство на отбраната разработва различни сценарии при евентуална ескалация
Коментари Харесай

Eевентуална ескалация на напрежението между Русия и НАТО: Реална ли е тази заплаха

Германското министерство на защитата създава разнообразни сюжети при възможна ескалация на напрежението сред Русия и НАТО. Това показва Никита Жолквер, създател на.

Ще нападне ли Путин НАТО? И какво написа в сюжетите от Берлин? 

Нараства ли заплахата от война сред Русия и НАТО? Този стряскащ въпрос все по-често може да се чуе освен в пропагандните канонади на съветските медии, само че даже в полемики в Лондон или Берлин.

В Германия булевардният вестник " Билд ", осведомителният портал " Т-Онлайн " и няколко други медии през последните дни обърнаха съществено внимание на другите сюжети за възможна война сред Русия и НАТО, които явно се създават в съответните служби (в случая германски).

Сценарии за война сред Русия и НАТО?

Тази вест беше мощно раздута от някои медии в Русия, които оповестиха, че Германия надали не счита да нападне Русия. Но защо в действителност става дума?

Вестник " Билд " твърди, че разполага с конфиденциален проект на Бундесвера, създаден при положение на " трагичен сюжет на хибридно широкомащабно съветско нахлуване по източния фланг на НАТО " през лятото на 2025 година.

Първата фаза, показва изданието, щяла стартира още през февруари тази година с спомагателна готовност на 200 000 военнослужещи в Русия и сполучлива пролетна атака на съветската войска в Украйна до юни тази година. През юли щяло да започва първото скрито, а по-късно и все по-открито нахлуване на Русия против западни страни с потребление на кибердиверсии и други способи на хибридната война - основно против балтийските страни.

Според цитирания хипотетичен сюжет, през септември Москва стартира широкомащабни учения " Запад-2024 " в Западна Русия и Беларус, а през октомври разполага ракети със междинен обхват и струпва войски в Калининградска област, сякаш с цел да предотврати идно нахлуване на НАТО. Русия възнамерява да завземе тесния кулоар на границата сред Полша и Литва и да провежда там граничен спор през декември 2024 с доста жертви. През май 2025 НАТО взема решение за възпиращи ограничения. А на фона на краткотрайното безредие в Съединени американски щати след президентските избори там Русия взема решение да повтори източно украинския сюжет от 2014, този път на територията на НАТО. В " деня Х " главнокомандващият на НАТО подрежда да се трансферират на източния фланг на НАТО 300 000 бойци на Алианса, в това число 30 000 бойци на Бундесвера,

Не е ясно по какъв начин приключва ескалацията. Германското булевардно издание твърди, че сюжетът на Бундесвера завършва на 30-ия ден след " деня Х ", когато половин милион тежко въоръжени съветски и натовски бойци се изправят едни против други в региона на Сувалския кулоар - 60-километровата сухопътна територия, която свързва Калининград с Беларус, по границата на Полша с Литва.

Какво споделят от министерството на защитата?

Германското министерство на защитата към този момент не разяснява сюжета за ескалация в връзките сред Русия и НАТО, разказан от " Билд ". Говорителят на министерството въпреки всичко съобщи, че " изследването на разнообразни сюжети, колкото и невероятни да са те, е част от всекидневната работа на армията, изключително по време на образование. "

Янис Сартс, шеф на Центъра на НАТО за стратегически връзки, посочи, че в тази ситуация става дума за сюжет на обучение, а не за конфиденциален разследващ разбор.

Волфганг Рихтер, пенсиониран полковник от Бундесвера и боен специалист във Фондация " Наука и политика " в Берлин, също не вижда нищо извънредно в това, че Бундесверът разполага със сюжети за всички случаи: " Става дума за създаване на сюжети, което е безусловно обикновено за всяка войска. От две години приказваме за нападателната война на Русия против Украйна и е напълно естествено НАТО да реагира с проекти за отбрана на източните си сътрудници при разнообразни сюжети. "

Експертът изяснява, че задачата на сходни разработки е да се подготвим за разнообразни разновидности при положение на нахлуване, с цел да разберем да вземем за пример какъв брой бързо могат да бъдат преместени войските до евентуалното бойно поле или пък къде биха могли да зародят проблеми. 

" Тук несъмнено става въпрос не за съответна прогноза за съветско нахлуване, а за вероятен сюжет на това, което може да се случи. (…) Нека още веднъж да го кажа: това не е прогноза за нахлуване и няма нищо общо с вероятността за нахлуване ", споделя пред Дойче Веле Волфганг Рихтер.

Щефан Майстер, специалист в Германското сдружение за външна политика, счита, че от една страна е потребно да се създават разнообразни сюжети за съветска офанзива против НАТО, даже и да са релативно нереалистични. " Защото в този момент Русия е доста мощно въвлечена във военните дейности в Украйна и търпи огромни загуби на жива мощ и техника. Ние не чакахме и огромната война на Русия против Украйна и не бяхме подготвени за нея ", признава специалистът.

Майстер счита, че сега Русия няма капацитет да стартира огромна война против НАТО. " Но не можем да изключим и съветско нахлуване против балтийските страни ", прибавя той.

Bei bin ich nochmal tiefer auf mein NATO-Russland-Szenario eingegangen & habe erklärt, wie man ein solches Szenario abschrecken kann.

Nicht ganz so rhetorisch elegant rübergebracht, wie man das von einem & gewohnt ist, aber vll trotzdem hilfreich.
— Fabian Hoffmann (@FRHoffmann1)
" Разбира се, че би трябвало да се създават сюжети "

Щефан Майстер въпреки всичко предизвестява, че не трябва да се изпада в крайности и приказва даже за известна " нервност " в публичните полемики. Според него изключително в избрани кръгове " вероятността за съветско нахлуване против страните от НАТО е доста надценена ". Трябва да проучваме по-внимателно какво в действителност е реалистично да се чака от Руската федерация и какво е " просто суматоха, импортирана в полемиката ни от страни, които биха могли да бъдат наранени ", споделя Майстер, намеквайки за балтийските страни. " Разбира се, належащо е да се разработят разнообразни сюжети за съветско нахлуване в зоната на отговорност на НАТО, да се пресметна какъв брой бойци и военна техника ще са нужни следователно. Но сега е доста по-належащо да се намерения от какво ще има потребност Украйна след година или две и още в този момент да се създадат съответните поръчки. "

Друг специалист по военните въпроси, Фабиан Хофман от университета в Осло, също счита, че Русия няма желание да стартира война против НАТО. Сайтът " Т-Онлайн " цитира Хофман, който твърди, че Русия несъмнено ще изгуби една такава възможна война, заради което Кремъл сега се пробва да направи нещо друго: да държи в свои ръце нишките на заканите и на вероятните ескалации. Според него Русия желае да принуди НАТО към отстъпки под угрозата, че тя е в положение да нанесе големи вреди. С това се има поради съветската опасност против гражданските инфраструктури в европейските страни от НАТО.

Накратко тезата на Хофман, дефинирана от него в Х (бившия " Туитър " ), гласи: Русия няма желание да стартира същинска военна борба, защото ще бъде победена. Русия просто предизвика съревнование в дисциплината " кой е подготвен да рискува повече ". А на Запада му липсва увереност, твърди специалистът. И обобщава: " Вътрешнополитическо разцепление и безкрайните полемики към вероятната ескалация - всичко това единствено укрепва убедеността на Русия, че НАТО ще отстъпи, в случай че ножът опре до кокал. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР