Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които

...
Германското министерство на икономиката е подготвило серия от мерки, които
Коментари Харесай

Германия чертае планове за ограничаване на бизнеса с Китай

Германското министерство на стопанската система е подготвило серия от ограничения, които да създадат бизнеса с Китай по-малко прелъстителен за локалните компании, съгласно два осведомени източника. Инициативата има за цел за понижи зависимостта на най-голямата европейска стопанска система от азиатския колос, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Мерките могат да включват понижаване или даже цялостна анулация на гаранциите за инвестиии и експорт в Китай, както и преустановяване на рекламирането на комерсиалните панаири и образованието на мениджъри там, споделят източниците. Заемите от държавната капиталова банка Ка еф Ве (KfW) пък могат да бъдат пренасочени към планове в други азиатски страни, като да вземем за пример Индонезия. Целта на смяната е диверсифициране на търговията и усилване на бизнес връзките със страни с по-демократично ръководство.

Министерството също така възнамерява да извърши цялостен обзор и инспекция освен на китайските вложения в Германия, само че и на немските вложения в Китай, твърди единият от източниците.

В допълнение немското държавно управление възнамерява за подаде недоволство пред Световната комерсиална организация (СТО) против Китай за нелоялни търговски практики. Според осведомен източник това ще стане взаимно с другите страни от Г-7. " Трябва да покажем на Пекин, че сме подготвени да се борим за правилата ", споделя той.

Говорител на министерството на стопанската система отхвърли коментар по по този начин посочените ограничения, само че съобщи, че ведомството приготвя съответни стъпки " в поддръжка на диверсификацията на търговията и веригите на доставки и за усилване на устойчивостта ".

Министерството към този момент е решило да не дава капиталови гаранции за планове в района на Синцзян, както и на компании с бизнес каузи там заради опасения за нарушаването на човешките права или поради липса на достоверна информация за протичащото се. През май ведомството отхвърли гаранции на " Фолксваген " (Volkswagen) за нови вложения в Китай точно поради протичащото се в Синцзян.

Китайското външно министерство побърза да реагира на информацията и говорителка на ведомството уточни пред кореспонденти през вчерашния ден, че управляващите в Пекин се надяват немската икономическа полинтика във връзка с Китай да остане " прагматична и рационална ".

Най-голямата европейска стопанска система би трябвало да вкара " позитивна сила " във взаимно потребното съдействие с Китай, а не " да вдигне огромен камък, след което да го изпусне на крайници си ", съобщи Мао Нин. По думите й ограничения за анулация на държавните гаранции за вложения и експорт биха били " прекомерно неуместни ".

На въпрос за възможното недоволство в СТО против нелоялни търговски практики от страна на Китай Мао сподели: " Китай постоянно е следвал разпоредбите на СТО. Ако бъде подадено недоволство, Китай ще отбрани своите права и ползи ".

Ако проектите на Берлин се осъществят, това би било сериозна смяна в политиката, наложена от някогашния канцлер Ангела Меркел, която водеше огромни бизнес делегации при многочислените си визити в Китай и носи отговорност за взрива на германско-китайските стопански връзки.

През 2016 година Китай стана водещ търговски сътрудник на Германия, а през предходната година размерът на двустранната търговия доближи 245 милиарда евро и способства съществено за растежа на експортно насочената немска стопанска система.

Германските автопроизводители са изключително подвластни от китайския пазар, като " Фолксваген " осъществя към половината от облагите си там. Германия разчита на Китай и за необятно употребените в автомобилостроенето редкоземни материали.

През последните години обаче немски политици и предприемачи започнаха да приказват за диверсификация на търговията с Азия в отговор на втвърдяването на ръководството в Китай, инициирано от президеинта Си Цзинпин. Самата Меркел съобщи предходната година, малко преди да напусне канцлерския пост, че се е оказала наивна във връзка с съдействието в Китай в избрани сфери.

В съдружното съглашение на държавното управление, ръководено от Олаф Шолц, се прокарва по-твърда линия във връзка с Китай и се декларират планове за понижаване на стратегическите зависимости от този " систематичен противник ". Освен това за пръв път се загатват прекомерно чувствителни за Пекин тематики като Тайван и Хонконг. Показателно е и, че първото посещаване на Шолц в Азия беше в Япония, за разлика от Меркел, която залагаше на Китай.

Берлин също така създава нова тактика за национална сигурност, в която Китай ще бъде упоменат, а съответна тактика за връзките с азиатския колос ще бъде подготвена следващата година, показват осведомените източници.

Партията на Зелените, която дава отговор за икономическото и външното министерства, показва особена угриженост за нарушаванията н човешките права и рисковете от обвързване с една все по-авторитарна страна. Освен Китай тя има поради съответно и Русия.

" Не можем да си позволим да следваме мотото " бизнесът на първо място ", без да вземаме поради дълготрайните опасности и зависимости ", съобщи предходната седмица външният министър Аналена Бербок на годишната среща на посланиците. 

Социалдемократите на Шолц обаче са по-сдържани във връзка с Китай. Канцлерът предизвести за отрицателни последствия от възможната " разлъка " с Пекин и изрази убеденост, че фирмите към този момент са почнали процеса на диверсификация.

Бизнесът и неговите асоциации и организации също са загрижени за втвърдяването на китайската политика. Те обаче упорстват за помощ от страната при диверсифицирането на търговията, а не за конфронтационни стъпки в връзките с един толкоз значим пазар.

" Не можем да изолираме Китай ", споделя Хилдегард Мюлер, ръководител на немската автомобилна асоциация Фау Де А (VDA), представена от онлайн изданието " Тейбъл медия ". " Това би било наивно и съдбовно, както политически, по този начин и стопански ".

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР