Германско село реши да запази църковна камбана, на която има

...
Германско село реши да запази църковна камбана, на която има
Коментари Харесай

Германско село реши да запази нацистка църковна камбана

Германско село реши да резервира църковна камбана, на която има изобразена свастика и надпис „ Всичко за Отчеството - Адолф Хитлер ", съобщи Би Би Си.

Енорийският съвет на немска община Херксхайм ам Берг отхвърли предложение за премахването на бронзовата камбана с 10-3 гласа, като съобщи, че тя ще припомня на жителите на селото за тъмното минало на нацията.

Камбаната, датираща от 1934 година, периодически притегля публичното внимание в Германия, откакто през 2017 година някогашният реализатор на орган в църквата се оплака от „ камбаната на Хитлер “.

Кметът на общината Роналд Бекер подаде оставка през същата година, след мнения в отбрана на камбаната, които някои хора одобриха като опити за възхваляване на нацистката идеология.

Жителите на дребното селце са мощно разединени по въпроса, като някои настояват, че камбаната ще притегли неонацисти, до момента в който други споделят, че нейното унищожаване ще изтри част от историята на района.

През септември църквата реши да спре да бие камбаната, до момента в който градския съвет не вземе дефинитивно решение за нейното бъдеще.

Решението „ камбаната на Хитлер “ да бъде непокътната бе посрещнато с овации от доста членове на общността, като енорийският съвет съобщи, че тя ще „ припомня за помиряването " и ще бъде „ монумент против насилието и неправдата ".

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР