Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова ЕС да промени подхода

...
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова ЕС да промени подхода
Коментари Харесай

Германия призова молбите на кандидатите за убежище да се обработват по външните граници на ЕС

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер прикани Европейски Съюз да промени метода си към молбите за леговище. Според него първата оценка на претендентите за леговище би трябвало да се прави на външните граници на Европа и репатриране да се прави и оттова, съобщи ДПА.

"Трябва да осъзнаем, че Дъблинската система се провали ", сподели той в баварския град Мюнхен на среща със свои европейски сътрудници. Зеехофер имаше поради сегашните правила на Европейски Съюз, съгласно които първата страна членка на съюза, в която кандидатстващият за леговище е влезнал, би трябвало да се занимае с разглеждането на случая му.

Според планувания от Зеехофер метод единствено претенденти за леговище с действителни изгледи да получат право на протекция би трябвало да бъдат разпределяни измежду група искащи страни от Европейски Съюз. След това тяхната молба ще бъде обсъждана в тези страни.

Ако обаче първичната оценка по външните граници на Европейски Съюз е негативна, европейската организация за гранична защита Фронтекс би трябвало да върне съответния кандидатстващ назад в родната му страна.

Дъблинската система "не работи от доста време и по тази причина не може да бъде основа за бъдещата политика на Европейски Съюз в областта на убежището ", сподели Зеехофер.

Държавите членки на съюза от години се пробват да реформират Дъблинския правилник, само че не реализират прогрес по основни въпроси. "Затова ни е нужна нова философия ", която стартира от външните граници, съобщи Зеехофер.

Министърът желае да види съответни законодателни оферти на време за немското председателство на Европейски Съюз, което стартира през втората половина на 2020 година Той прикани и за по-бърз прогрес в подсилването на Фронтекс. До 2027 година се планува организацията да разполага с непрекъснат корпус от 10 000 чиновници.

Зеехофер съобщи, че концепциите му срещат поддръжка измежду европейските вътрешни министри, с които се срещна през днешния ден - от Франция, Италия, Испания, Англия и Полша. На срещата на по този начин наречената група Г6 бяха поканени и представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Повечето от министрите от Г6 поддържат Зеехофер, съобщи европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР