Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент

...
Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент
Коментари Харесай

Берлин: Ердоган се намесва в германските избори

Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „ намесата “ на турския президент Реджеп Ердоган в немските избори, откакто президентът прикани турците в страната да не гласоподават за нито една от ръководещите съдружни партии.
„ Това е невиждан акт на интервенция в суверенитета на нашата страна “, сподели Габриел в изявление. „ Намесата на Ердоган в немската предизборна акция демонстрира, че той желае настрои хората в Германия едни против други “, добави той.
От своя страна дипломатът, който е и някогашен водач на Социалдемократическата партия (СДП), прикани хората да гласоподават на идния парламентарен избор, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията.
„ Нека покажем на тези, които желаят да ни настроят едни против други, че няма да участваме в тази зловредна игра “, уточни Габриел.
По-рано през днешния ден турският държавен глава прикани турците, които имат право на глас на идващите избори в Германия, да не гласоподават за нито една от двете партии в ръководещата коалиция и съществени кандидати за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и СДП.
Освен тях, в черния лист на президента влиза и партията на Зелените, съобщи БГНЕС.
„ Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласоподават за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция “, съобщи Ердоган пред кореспонденти в Истанбул.
Думите на Ердоган обаче бяха спорно признати и измежду турската общественост в Германия. Съпредседателят на Асоциацията на турската общественост в Германия Атила Караборклу съобщи, че Ердоган „ се пробва да раздели немското общество “ и цели да „ нанесе удар по немската народна власт “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР