Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди властите в Анкара, че

...
Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди властите в Анкара, че
Коментари Харесай

Берлин "прекроява" политиката към Анкара и няма да гарантира инвестиции в Турция

Германският външен министър Зигмар Габриел предизвести управляващите в Анкара, че Берлин към този момент няма да е поръчител за корпоративни вложения в Турция и предизвести немските жители да се въздържат от пътешестване в страната, предадоха " Ройтерс " и немските медии.

Серията ограничения последва решението на турските управляващи да оставят в ареста шестима деятели, измежду които и немски жител, по съмнения за връзки с терористични организации. В сряда Габриел прекъсна ваканцията си поради случая с Петер Щойднер и извика турския дипломат във външното министерство в Берлин, а представител на немския канцлер Ангела Меркел след това заплаши Анкара със прекъсване на европейските фондове.

На пресконферения Габриел изясни, че Германия е решила да беседва с сътрудниците в Европейския съюз за турската кандидатура за участие, добави той на конференция. " Политиката ни към Турция би трябвало да одобри нова посока... Не можем да продължим както до момента. Трябва да сме по-ясни, в сравнение с бяхме до момента, с цел да може виновните лица в Анкара да схванат, че политиките им няма да са без посленици, " сподели външният министър и добави, че ограниченията са съгласувани с Меркел, а и с водача на социалдемократите (партията на министъра) Мартин Шулц.

Министърът разгласи и " прекрояване " на политиката си към Анкара и прикани от името на кабинета за " връщане към европейските полезности ", от които по думите му Турция сега се отръпва. Берлин се надява връзките с Турция да се подобрят и управляващите в Анкара да отговорят на терзанията на своите сътрудници, само че " още веднъж и още веднъж " се разочарова, сподели Габриел, представен от вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".


© Handout, Reuters

Говорител на канцлера Ангел Меркел удостовери в " Туитър ", че оповестените от Габриел решения против Турция са " нужни " и " неизбежни " предвид на развитията в страната.

Мерки в три точки

Габриел разгласи, че държавното управление ще реагира с три незабавни дейности:

- Германия ще преразгледа издаването на държавните гаранции за основани в Турция предприятия на немски компании. Германската комерсиална камара DIHK към този момент предизвести, че в сегашната конюнктура в страната е " мъчно " човек да си показа, че ще се стигне до нови вложения. " Не мога да си показва по какъв начин немското държавно управление ще продължи да подсигурява корпоративните вложения в Турция, в случай че има опасност, че (активите) може да бъдат конфискувани по политически аргументи, " изясни самият Габриел. " Трябва да приказваме за това по какъв начин ще разработим системата си за гаранции " Хермес " и по какъв начин ще подхождаме към капиталови заеми и икономическа помощ. "

- Правителството ще приказва с Европейския съюз за предприсъединителните фондове, до които има достъп Турция. Между 2014 и 2020 година страната би трябвало да получи към 4.45 милиарда евро от средствата на съюза. Някои от плановете, по които Анкара получава пари от Брюксел, обаче към този момент са прекъснати заради липса на резултати. Берлин не може и да си показа диалози за разширение на митническия съюз по този начин, че той да обхване Турция.

- Издават се нови, предупредителни инструкции за пътешестване на немски жители в страната. Според новите инструкции се предлага пътуващите за работа или забавление да се записват в посолството или в консулска работа при идването си, " даже за къси визити ".

Тази мярка се чака да има най-силно влияние върху турската стопанска система, защото към 15 на 100 от резервациите за почивки в Турция са от немски туристи. " Досега имаше инструкции за някои групи, само че в този момент тя се ползва към всички немски жители, освен за тези с съответни специалности... Всеки може да бъде обиден. Най-абсурдни неща са вероятни, " сподели немският първи посланик, представен от " Ройтерс ".

" В случая с Турция не става дума за предизвестие (граждани) да не пътуват (до страната). При последното става въпрос за съответна заплаха за живота. Този по-остър прийом не е употребен, " отбелязва сп. " Шпигел ", като цитира отговор на въпрос, заложен на Габриел на конференцията. По-рано немски представители обясниха, че такова предизвестие би навредило непосредствено на засегнатата страна, най-малкото посредством пътувания, анулирани от туроператорите.

" С Германия сме положителни другари "

Турското външно министерство още в сряда отхвърли рецензията на Берлин и упрекна немските управляващи, че се пробват да упражняват въздействие върху " самостоятелната турска правосъдна власт ", което е недопустимо. Коментарите на Германия са " образец за дипломатическа неучтивост ", сподели още службата. По-късно обаче представител на президента Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция има положителни връзки с Германия и желае да ги резервира, съобщи " Ройтерс ".

Прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън в същото време предизвести, че Анкара " не може да одобри изказвания, които целят да навредят на икономическата ни среда въз основата на политическа мотивация ".

Малко преди конференцията на Габриел вицепремиерът Мехмет Шимшек опроверга информацията от немския вестник " Ди цайт ", че турските управляващи са предали на Берлин лист с 68 немски компании, упрекнати, че имат връзки с живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен. Гигантите от химическата промишленост BASF и BASFn.DE потвърдиха, че са в листата, предаден на немската полиция. Шимшек обаче сподели, че изказванията в " Ди цайт " са изцяло неправилни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР