Германският външен министър заяви, че държавите от Западните Балкани принадлежат

...
Германският външен министър заяви, че държавите от Западните Балкани принадлежат
Коментари Харесай

Германия не вижда друга алтернатива за Западните Балкани - те принадлежат към ЕС

Германският външен министър съобщи, че страните от Западните Балкани принадлежат към Европейски Съюз. Хайко Маас желае да убеди, че договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания са от решаващо значение за стратегическите ползи на блока. Но дали това ще убеди тези, които са срещу по-нататъшното разширение, написа " Дойче веле ".

Одобрението на Германия за разширение на Европейски Съюз става все по-видимо, откакто през 2014 година стартира по този начин наречения Берлински развой, годишна среща на върха на всички шест страни от Западните Балкани, чиято цел е да помогне да се проправи път към бъдещите договаряния за присъединение към блока.

Проявеният интерес от Германия прави визитата на външния министър Хайко Маас на Балканите тази седмица още по-важно. Но това се случва на фона на редица страни от Европейски Съюз, които слагат кол в колелата, като пречат на препреговорите за участие със Северна Македония и Албания. Маас се старае да усили вярата на страните от Западните Балкани, като им каже, че те са неразделна част от Европа.

" Бъдещето им се намира в Европейски Съюз. Повечето страни от Европейски Съюз поддържат откриването на договаряния за участие и признаха стратегическото им значение. Въпреки това, ние се нуждаем от болшинство в Европейски Съюз и това е, върху което работим, с цел да се опитаме да реализираме общо позиция ", изяснява Маас в изявление.

Една то огромните спънки е Франция. Президентът Еманюел Макрон е срещу по-нататъшното разширение на Европейски Съюз, до момента в който тези процедури за присъединение не бъдат реформирани. Преди всичко той споделя, че времето не е уместно, тъй като, съгласно него, на блока ще са нужни 20 години, с цел да се оправи с продължаващия спад от финансовата рецесия през 2008 година

Необходими са повече старания

Според Маас, " една от мощните страни на Европейски Съюз е, че нормално намираме метод да преодолеем даже най-трудните проблеми и да стигнем до жизнеспособно решение. Убеден съм, че и тук ще успеем. Макрон даде да се разбере, че желае процесът на разширение да бъде преразгледан и прикани Северна Македония и Албания да засилят личните си старания за промяна. "

Както напусналият ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по този начин и неговият правоприемник Урсула фон дер Лайен подлагаха на критика тези тактики на закъснение. Пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани даже стигна до такава степен, че го назова " историческа неточност ".

Тази поддръжка е приветствана в Северна Македония и Албания, само че също по този начин слага топката в тяхното поле, с цел да продължат с промените си. Маас смята, че тези старания освен проправят пътя за възможни договаряния за присъединение, само че и са " в полза на хората. Укрепване на върховенството на закона, битка с корупцията и проведената престъпност - тези въпроси би трябвало да бъдат главните цели на всяко държавно управление, което пази всъщност ползите на своите гласоподаватели. "

По-рано, специалистът Кристиян Шварц-Шилинг, някогашен специфичен представител на Европейски Съюз за Босна и Херцеговина разяснява пред " Дойче веле ", че отговор " Не " за Западните Балкани е съдбовно решение на Европейски Съюз и може да провокира спор и да дестабилизира Западните Балкани.

Отделни договаряния за присъединение?

Въпреки че Европейски Съюз насочва позитивни сигнали по отношение на напредъка на Северна Македония, същото не може да се каже и за Албания. Страната е изпаднала в политическа рецесия повече от година. Опозицията бойкотира Народното събрание и желае нови избори. Всъщност едно от главните претенции на Европейски Съюз е преправка на закона за изборите на страната. Все отново Маас изяснява, че е вярно да се предложи на Албания вероятност за договаряния за присъединение.

" Албания е модел за района във връзка с напъните да реформира правосъдната си система. Това, което би трябвало да забележим в този момент, е, че всички страни разрешават на конституционния съд да продължи с работата си. Оптимисти сме, че тези промени могат да бъдат приложени бързо. "

Въпреки това, се слага въпроса, дали Европейски Съюз би трябвало да се занимава със Северна Македония и Албания поотделно. През 2018 година Комисията на Европейски Съюз стигна до заключението, че и двете са изпълнили избрани критерии за промяна, с цел да разрешат договарянията за участие да продължат.

" Тази година Комисията направи оценка на обстановката и удостовери рекомендацията си. Германското държавно управление споделя тази оценка, заради което настояхме за тези договаряния за присъединение ",коментира Маас.

Алтернативни договорености?

След срещата на върха на Европейски Съюз предишния месец, критиците упрекнаха блока, че не се придържа към обещанията си и че стремежите му за разширение във връзка с Западните Балкани граничат с равнодушие, в най-хубавия случай. Вместо това бяха показани редица различни благоприятни условия, като " мини Шенген " или т.нар модел Норвегия - Норвегия не е член на Европейски Съюз, само че се радва на тесни връзки с блока посредством участието си в Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство.

Маас обаче бърза да отхвърли тези хрумвания. " Не виждаме жизнеспособни други възможности на присъединението към Европейски Съюз, изключително в случай че желаеме да предложим тласъци за тези страни, с цел да се придържат непрекъснато към своите промени. Това не значи, че доближаването с Европейски Съюз и районното съдействие взаимно се изключват ".

" Всички шест страни от Западните Балкани се възползват от по-тесни стопански връзки, което ги прави по-привлекателни за външни вложения. "
 Съединени американски щати измества Европейски Съюз от Западните Балкани и сплотява района
Съединени американски щати измества Европейски Съюз от Западните Балкани и сплотява района

" Неуспехът на Европейски Съюз да реализира консенсус е толкоз разочароващ "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР