Германският външен министър Хайко Маас ще посети днес Полша, предаде

...
Германският външен министър Хайко Маас ще посети днес Полша, предаде
Коментари Харесай

Хайко Маас ще посети днес бившия нацистки лагер Аушвиц

Германският външен министър Хайко Маас ще посети през днешния ден Полша, съобщи ДПА. Той ще се срещне с полския си сътрудник Яцек Чапутович във францискански манастир, ситуиран близо до някогашния нацистки лагер Аушвиц.

Ръководителят на немската дипломация ще посети Аушвиц за първи път в качеството си на министър. При встъпването си в служба през март той съобщи, че е влезнал в политиката точно поради Аушвиц. Полският му сътрудник Чапутович обаче няма да го придружи при визитата на лагера.

Полският парламент одобри тази година обвързван с Холокоста закон, който докара до дипломатическа рецесия сред Полша и Израел. Законът предвиждаше налагането на санкции и затвор за хора, които обществено и неправилно приписват на полската страна и народ отговорността за осъществените от нацисткия режим закононарушения против евреи през Втората международна война. Критиците упрекнаха полската ръководеща партия " Право и правдивост " в опит за прикриване на закононарушенията на поляци против евреи по времето на войната.

През юни, след месеци на договаряния с Израел, полският парламент анулира тази част на признатия закон, която предвиждаше опцията за вкарване в пандиза.

Изследванията демонстрират, че в Аушвиц са починали 1,1 милиона души, 90 % от които евреи. Освен тях измежду жертвите в лагера е имало поляци, роми, руски военнопленници и хомосексуалисти, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР