Германският външен министър Хайко Маас се изказа срещу изтегляне на

...
Германският външен министър Хайко Маас се изказа срещу изтегляне на
Коментари Харесай

Германия не иска САЩ да изтегля ядрените си оръжия от страната

Германският външен министър Хайко Маас се изрече против евакуиране на американско нуклеарно оръжие от Германия за други страни, разяснява то в Хирошима, оповестява ДПА, представени от ТАСС.

" Няма изгода от превозването на атомно оръжие от една страна в друга. Ако би трябвало да изчезне, то тогава би трябвало да е на всички места ", изяснява той.

Маас желае " свят без нуклеарни оръжия ".

Съгласно трета наредба на Договора за дефинитивно споразумяване във връзка с Германия, влезнала в действие на 15 март 1991 година, Федерална република Германия отхвърля да създава, има или унищожава атомно, биологично и химическо оръжие.

В края на юни 1991 година Съюз на съветските социалистически републики отстранява всички военни нуклеарни съставни елементи от територията на някогашната Германска демократична република. Въпреки това американските нуклеарни оръжия не престават да остават на територията на страната като част от стратегическата идея на НАТО за въздържане на евентуалните съперници.

Според непотвърдени сведения до 20 американски нуклеарни бойни глави са ситуирани във въздушна база покрай селището Бюхел (федералната провинция Рейнланд-Пфалц).

През март 2010 година депутатите от Бундестага дадоха мажоритарен избор на държавното управление с мандат да договаря с Вашингтон за евакуиране на американското нуклеарно оръжие от Германия.

Тогавашният кабинет на министрите на Германия обаче разгласи, че няма да подхваща едностранни дейности без съгласуваност с сътрудниците от НАТО.

Според изследване, извършено през август 2019 година, 86% от популацията на Германия поддържа премахването на бойни глави. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР