Германският външен министър Хайко Маас отхвърли внушенията, че Берлин може

...
Германският външен министър Хайко Маас отхвърли внушенията, че Берлин може
Коментари Харесай

Германия обяви, че взeма самостоятелни решения за военните си разходи

Германският външен министър Хайко Маас отхвърли внушенията, че Берлин може да бъде заставен от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да усили военните разноски и сподели, че страната му може да взeма свои " суверенни " решения, съобщи Ройтерс.

Тази седмица Тръмп провокира ужас на срещата на върха на НАТО в Брюксел с обвиняванията си, че европейците се възползват гратис от разноските за защита на Съединени американски щати и сподели, че Германия е " заложник " на Русия, тъй като двете страни имат тесни енергийни връзки.

Германските гласоподаватели и политическата класа са надълбоко разграничени по въпроса за разноските за защита и мнозина се притесняват от районна неустановеност и настъпателността на следвоенна Русия.

" Не сме пленници на Русия или Съединени американски щати ", сподели външният министър пред седмичното сп. " Шпигел ".
Тръмп: Германия е изцяло под контрола на Русия, това е доста неприятно за НАТО Той изиска Германия да усили неотложно на 2% от Брутният вътрешен продукт разноските си за защита
" Вземаме свободни суверенни решения за нашия бюджет, енергийни доставки и търговски връзки, въз основата на обстоятелства ", акцентира Маас.

Всички членки на НАТО, в това число и Федерална Република Германия, се ангажираха да покачат разноските си за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, цел, която Тръмп желае да е реализирана до следващата година.

Докато канцлерката Ангела Меркел и преобладаващата част от консервативния й блок поддържат увеличение на разноските за защита, нейните съдружни сътрудници от Социалдемократическата партия (ГСДП) са по-разделени по въпроса.

Мартин Шулц, някогашен водач на ГСДП, отиде още по-далеч от съпартиеца си Маас и сподели пред " Шпигел ": " С преднамереното делене на западния алианс и презрението си към неговите полезности Тръмп заплашва международния мир ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР