Германският външен министър Хайко Маас критикува премиера на германската провинция

...
Германският външен министър Хайко Маас критикува премиера на германската провинция
Коментари Харесай

Скандал в Германия след обвинение, че български работници разнасят коронавирус

Германският външен министър Хайко Маас подлага на критика премиера на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет поради изявлението му за източноевропейските служащи. Това извежда в заглавие немското списание "Шпигел ", проследявайки полемиката, провокирана от думите на районния министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, че огнището на болест с ковид в касапница в провинцията било провокирано от източноевропейски служащи и по-специално - български и румънски.

Списанието написа, че изявлението на Лашет е породило рецензии измежду немската общност, а ненапълно и отвращение. Дори от страна на немския външен министър Хайко Маас (който е социалдемократ), отбелязва изданието и напомня, че по време на визитата си през вчерашния ден в София той е призовал премиера на Северен Рейн-Вестфалия да се извини.

Към рецензиите против Лашет се причислиха и други видни фигури от Германската социалдемократическа партия като генералния й секретар Ларс Клингбайл и ръководителя на групата на ГСДП в регионалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати, отбелязва "Шпигел ". Критично се изрече и вицепрезидентката на Съвета на Евангелската черква Анете Куршус, която се разгласи против "прибързаните догатки " на виновни политици, без обаче да загатва Лашет.

Самият той след това се дистанцира от думите си, означават немски издания. "Забранено е да се упреква който и да било за вируса, без значение от коя страна идва. Искам ясно да се разбере, че за мен и за цялото районно държавно управление това се схваща от единствено себе си ", сподели Лашет. Същевременно той разпореди отговорността за протичащото се на предприятията от месопреработвателния бранш и разгласи, че ще има обилни усъвършенствания в изискванията на труд, изключително за служащите от България и Румъния..

"Шпигел " отбелязва, че Лашет е претендент да наследи като ръководител на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел настоящия му водач - Анегрет Крамп-Каренбауер. Освен него за поста се съревновават също някогашният ръководител на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц и ръководителят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген. Християндемократите ще избират новия си ръководител на конгрес в края на годината.

Друго немско издание - "Велт ", написа, че думите на Лашет са провокирали много рецензии и добавя, че в последно време той постоянно прави гафове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР