Германският външен министър Хайко Маас иска да възобнови диалога с

...
Германският външен министър Хайко Маас иска да възобнови диалога с
Коментари Харесай

Германия иска да възстанови доверието с Русия след конфликта около Скрипал

Германският външен министър Хайко Маас желае да възобнови разговора с Русия и последователно да усъвършенства връзките след масираното експулсиране на дипломати поради нападението с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Англия, за което Англия упреква Русия, оповестява " Ройтерс ".

Консервативната немска канцлерка Ангела Меркел и Маас се причислиха към Съединени американски щати и други европейски страни в поддръжката за Англия в острия спор поради офанзивата против Скрипал и щерка му Юлия на 4 март в град Солсбъри.

Маас, който е член на Социалдемократическата партия, която е разграничена по въпроса какъв брой твърда би трябвало да е позицията по отношение на Москва, разяснява пред в. " Билд ам зонтаг ", че е било изгубено доста доверие през последните няколко години поради държанието на Русия.

" Същевременно имаме потребност от Русия като сътрудник за уреждането на районни спорове, за разоръжаването и като значим дирек на мултилатерализма ", акцентира Маас.

" Затова ние сме отворени за разговор и се опитваме да възстановим лека-полека доверието, в случай че Русия е подготвена ", добавя немският първи посланик.

Той също по този начин обаче е защитил решението за експулсиране на съветски дипломати, с цел да се " покаже взаимност с Англия, само че също и като сигнал за единение ".

През миналата седмица, като част от всеобщото експулсиране и от двете страни, Германия изгони четирима съветски дипломати, а Москва отвърна реципрочно с изгонването на същия брой немски дипломати, което докара до това да се приказва за рецесия в връзките сред Русия и Запада.

Някои немски социалдемократи настояха " огромната коалиция " на тяхната партия с консерваторите на Меркел да подсигурява, че няма да стартира нова Студена война. Германски компании също показаха паника.

Германия разчита на Русия за почти една трета от потребления от нея газ, а преди западните страни да наложат наказания против Русия поради нейната роля в рецесията в Украйна, най-голямата стопанска система в Европа изнасяше артикули за Русия на стойност 38 милиарда евро годишно.

Лондон упреква Москва, че е виновна за първото потребление на бойно нервнопаралитично вещество на европейска територия от Втората международна война насам, а Германия неколкократно прикани Москва да сътрудничи повече на следствията./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР