Германският селскостопански сектор настоява за облекчаване на търговските бариери пред

Германският селскостопански сектор настоява за облекчаване на търговските бариери пред ...

Германският селскостопански сектор иска по-голям достъп до китайския пазар.


Германският селскостопански сектор настоява за облекчаване на търговските бариери пред достъпа до китайския пазар преди посещението на германския земеделски министър Юлия Кльокнер в Китай, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Спешно се нуждаем от политическа подкрепа за достъп до китайския пазар и за това той да остане отворен, заяви пред ДПА Щефани Забет от Федерацията на производителите на храни и напити.

Юлия Кльокнер ще замине за Китай в четвъртък на четиридневно посещение заедно с германска бизнес делегация.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени, е отварянето на китайския пазар за германски стоки.

Федерацията призовава в центъра на предстоящите разговори да бъдат избягването на нови търговски бариери и намаляването на вече съществуващите. Сред основните спънки за износителите са тежкият процес на сертификация, митническите проверки и правилата за съдържанието, които бързо се менят.

Министерството допълва, че все още има бариери пред достъпа на стоки като ябълки, пшеница, ечемик, но също така и за свинско и пилешко.

Китай е най-големият пазар за германски селскостопански стоки извън ЕС, като миналата година са изнесени стоки за 1,5 милиарда евро. Германия пък внася китайски селскостопански стоки на стойност 1 милиард евро.

Германските търговски асоциации виждат по-голям потенциал за растеж, особено на фона на все по-голямата наситеност на европейския пазар. Те обаче се оплакват, че напоследък продажбите в Китай стагнират след години на непрекъснат растеж. 

Източник: investor.bg