Германският седмичник Ди Цайт“ публикува кратки туристически препоръки от своите

...
Германският седмичник Ди Цайт“ публикува кратки туристически препоръки от своите
Коментари Харесай

Защо не в Банско?

Германският седмичник „ Ди Цайт “ разгласява къси туристически рекомендации от своите редактори и създатели. Например: Сараево вместо Гранада или Киев вместо Берлин. В тази графа българският курорт Банско се предлага като опция на скъпия и леко самомнителен швейцарски курорт Сейнт Мориц. „ На ски в България – това звучи много екзотично. И за разлика от Сейнт Мориц въобще не е нещо елитно. Всъщност обаче Банско в полите на Пирин е картинно градче, което умерено може да се съпостави с швейцарския Енгадин. Само дето тук се срещат напълно други елити “.

Авторът показва, че Банско е предпоследната спирка на една родопска теснолинейка, която постепенно се движи по планинските серпантини, а пътуването с нея ти основава чувството, че най-накрая си разкрил един пропуснат свят. И в един миг се озоваваш измежду ниски алпийски вили с дърворезбовани стрехи. „ Ако предпочитате да гледате, а не да бъдете гледани: това е идеалното място за вас. Градът се е скупчил към прелестната църква „ Света Троица “, построена от каменна зидария. И остарялата му част е чудно красива. Тук можете да намерите и сурогат на швейцарския раклет. Защото българите са измислили освен киселото мляко – те са фамозни и със запеченото си сирене. Един от неговите разновидности се сервира с горещи вишни “.

Андреа Беер, репортерка на немската социална медия АРД, насочва към германците, които ще прекарат лятната си отмора по българското Черноморие, следните семпли рекомендации: „ В България мъчно можеш да направиш голям гаф. Но някои дребни можеш. Запомнете, че в България кимането с глава значи „ не “, а поклащането на главата – „ да “. От това пораждат недоразумения. По дългите, бели плажове на Черноморието дамите не трябва да се явяват без горнище или напълно голи. Иначе българите са доста гостоприемни и посрещат с наслада чужденците. Радват им се и ги угощават, изключително на село. В този случай обаче домакините чакат и по някое дребно внимание -подходящи за задачата са бутилка вино или сладки неща.

От „ Дойче веле “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР