Германският производител на луксозни автомобили Daimler понижи прогнозата си своята

Германският производител на луксозни автомобили Daimler понижи прогнозата си своята ...

Дизелгейт и преструктурирането свиват наполовина печалбата на Daimler.


Германският производител на луксозни автомобили Daimler понижи прогнозата си своята печалба за 2019 г. за трети път по време на управлението на новия главен изпълнителен директор Ола Калениус и общо за пети за последните 19 месеца.  

Свързаните със скандала "Дизелгейт" разходи, сериозните инвестиции в електрическите превозни средства и производствените проблеми се отразяват негативно на печалбата на концерна, съобщава Ройтерс.Още по тематаFiat може да участва в сътрудничеството на BMW и Daimler за автономни автомобилиDaimler ще съкрати хиляди работни места в цял свят

Печалбата за 2019 г. преди лихви и данъци (EBIT) се очаква да спадне до 5,6 млрд. евро (6,2 млрд. долара) от 11,1 млрд. евро, регистрирани година по-рано, стана ясно от представените предварителни резултати. Daimler ще обяви окончателните си финансови данни за 2019 г. на 11-и февруари. Анкетирани от Refinitiv Eikon анализатори очакват средната печалба на концерна да възлезе на около 6,8 млрд. евро. Новите данни, разбира се, не се приеха добре от инвеститорите, а акциите поевтиняват към 15:50 часа с 0,82% до 45,58 евро. 

През 2019 г. разходите за текущи правителствени и съдебни процедури, свързани с дизеловите превозни средства, възлизат в диапазона на между 1,1 млрд. и 1,5 млрд. евро, което оказва влияние върху основната единица на компанията - подразделението Mercedes-Benz Cars. Това са разходи, които все още не са включени в изчислението на EBIT.

От концерна заявиха още, че очакват маржът на печалбата в поделението за коли на Mercedes-Benz да се понижи до 4 на сто през 2019 г., в сравнение с регистрирания марж 7,8% през 2018 г. Според анализатора в брокерската къща Metzler Юрген Пайпър маржът от 4% е сред най-слабите, отчитани от германските автомобилни концерни. При това повечето от тях са засегнати от Дизелгейт.

Маржът в отдела за производство на ванове се очаква да се понижи до минус 15,9% от плюс 2,3 на сто, докато тази при звеното за камиони – да спадне до 6,1% от 7,2 на сто.

Еднократните разходи от 300 млн. евро за преглед на продуктовото портфолио за ванове на концерна, както и още 300 млн. евро за преустройство на мобилната услуга на Daimler - Your Now, са включени в предварителните изчисления. Припомняме, че през декември компанията обяви оттеглянето си от северноамериканския пазар за споделени пътувания.    

Източник: investor.bg