Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с водещите политически партии

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с водещите политически партии
Коментари Харесай

Германският президент започва консултации с партиите след провала на преговорите за коалиция

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер стартира съвещания с водещите политически партии след неуспеха на договарянията за коалиция отпред с Ангела Меркел. 

Преговорите на Меркел с либералите и " Зелените " за общ кабинет завършиха без триумф, а канцлерът разгласи, че избира нови избори пред това да оглави държавно управление на малцинството. 

" Моята позиция е, че нови избори са по-добрият път ", сподели Меркел в изявление за малките екрани А Ер Де и Цет Де Еф, като добави, че Германия се нуждае от устойчиво държавно управление, което да не търси болшинство за всяко решение.

" Уверена съм, че моят закостенял блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди ", акцентира тя.

На въпрос дали вижда като опция коалиция, която да включва социалдемократите, тя отговори, че ще изчака да види отговора им след договарянията при президента Щайнмайер. 

Самият президент оцени обстановката в Германия като невиждана и прикани партиите да реализират компромис, с цел да бъде допустимо съставянето на държавно управление и да не се стига до нови избори. 

Провалът на договарянията за коалиция е най-сериозната опасност за канцлерския пост за Меркел, откогато го зае преди повече от 10 години, отбелязва " Гардиън ". 

Възможността за нови избори в Германия води до неустановеност във връзка с договарянията за Брекзит и провокира терзания във Франция, защото Макрон се надяваше на поддръжка от страна на мощна немска коалиция за промените в еврозоната, отбелязва английското издание. 

" Ще има недоумение и огромна угриженост вътре в страната и отвън нея и изключително измежду нашите европейски съседи, в случай че политическите сили в най-голямата и стопански мощна страна в Европа не изпълнят техните отговорности ", съобщи Щайнмайер.

Според немската конституция президентът би трябвало да номинира канцлер и по-късно номинацията се гласоподава в Народното събрание. Ако не може да се образува устойчиво държавно управление след три гласувания, се отива на нови избори. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР