Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова днес своите сънародници да бъдат

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова днес своите сънародници да бъдат
Коментари Харесай

Германският президент призова за повече самокритика за расизма

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер прикани през днешния ден своите сънародници да бъдат по-самокритични и дейни в битката против расизма, съобщи Асошиейтед прес.

По думите му няма смисъл човек да жигосва породената от служител на реда гибел на Джордж Флойд в Съединени американски щати и в това време да не обръща внимание на расизма в личната си страна.

"Така както гледаме с безпокойствие към Съединените щати и жигосваме гибелта на Джордж Флойд, по същия метод не би трябвало да си мълчим и за расизма в личната ни страна ", сподели Щайнмайер на полемика в Берлин за проявленията на расизма. "Не е задоволително да "не бъдем расисти ". Трябва да бъдем антирасисти ", акцентира той.

Миналата седмица формалният немски орган за битка с дискриминирането съобщи, че предходната година са били подадени 1176 тъжби за расизъм - нарастване от 10 % спрямо предходната година. От службата допълниха, че те съставляват към една трета от всички постъпили при нея тъжби.

Терминът „ раса “ в немската конституция може да бъде отстранен

"Германия не всеки път и не на всички места е средище на приемливост ", сподели Щайнмайер. "И тук хора биват изключвани, нападани и заплашвани поради някакви свои отличителни черти, които ги вършат представители на малцинство: тъй като са с тъмна кожа, носят еврейска шапчица, молят се в джамия или просто за болшинството наподобяват друго ", съобщи той.

"Расизмът постанова човек да изрази позиция против него, да приказва против него, (изисква) дейности, рецензия и - може би най-трудното нещо - самооценка, самокритика ", сподели Щайнмайер. Той добави, че хората би трябвало да се учат на антирасизъм и да го практикуват.

Щайнмайер дефинира като законни дебатите за това дали да бъде отстранена от конституцията на Германия думата "раса ".

Според някои депутати и деятели потреблението на това разбиране поддържа дискредитираното разбиране за обособени човешки раси. Член 3 от немската конституция гласи, че "никой човек не трябва да бъде обект на утвърждение или отрицание въз основа на пол, жанр, раса, език, татковина или генезис, религия или религиозни или политически убеждения ".

В Германия президентът значително е фигура с церемониални отговорности, само че институцията има честен престиж, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР