Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка на Полша за нацистката

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка на Полша за нацистката
Коментари Харесай

Германският президент поиска прошка от полския народ

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска амнистия на Полша за нацистката " робия ", 80 години след началото на Втората международна война, съобщи BBC.

" Прекланям глава пред полските жертви на тиранията в Германия. И апелирам за амнистия ", съобщи Щайнмайер, говорейки на немски и полски.

Щайнмайер беседва дружно с полския си сътрудник Анджей Дуда, който обрича нападението на нацистка Германия против Полша като " акт на безчовечие ".

Президентите на Полша и Германия откриха с минута безмълвие церемониите за годишнината от началото на най-кървавия спор в човешката история.

Около 6 милиона полски жители са починали по време на Втората международна война.

След осемдесет години Полша към момента изисква обезщетение от Германия за нанесената гибел и заличаване.

Неотдавнашните апели за обезщетения от полския министър председател Матеуш Моравецки, чиято ръководеща партия " Право и правдивост " беше упрекната в разпалване на националистически настроения, провокираха напрежение с Германия.

Полска парламентарна комисия към момента прави оценка размера на компенсацията, само че Германия твърди, че въпросът е решен.

По-късно през днешния ден други международни водачи, в това число немският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, ще се съберат на гала в полската столица, Варшава. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР