Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза днес пред китайски студенти, че

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза днес пред китайски студенти, че
Коментари Харесай

Германският президент говори пред китайски студенти за разрухата на марксизма

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер сподели през днешния ден пред китайски студенти, че в името на Карл Маркс Германия и Източна Европа са били докарани до съсипия, само че че Маркс е защитавал също въпроси като свободата на печата, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Маркс е възхваляван в Китай, а през май президентът Си Цзинпин съобщи в тирада, съвпадаща с 200-годишнината от рождението на немския мъдрец, че решението на ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП) да се придържа към политическите му теории остава " изцяло вярно ".

Речта на Си означи края на едноседмична пропагандна акция на държавните медии, с дискусионни излъчвания, заявяващи, че " Маркс е бил прав " и анимационни филми за бурната му младост, които да покажат, че теориите му остават настоящи за актуален Китай и за идното потомство.

В изявление пред студенти в Университета на Съчуан в Югозападен Китай, Щайнмайер означи, че тази година Китай е подарил огромна скулптура на създателя на комунизма на родния му немски град Трир. Тогава този жест провокира разногласия заради безпокойството на Германия за неприятното положение на човешките права в Китай.

" Във връзка с тази годишнина ми се коства, че германците и китайците могат да имат много разнообразни възгледи освен за настоящите проблеми, само че и за едни и същи исторически и интелектуални хрумвания ", сподели Щайнмайер, съгласно копие от речта му, предоставено от немското посолство в Пекин.

Няма подозрение, че Маркс е бил изтъкнат немски интелектуалец, авторитетен мъдрец, икономист, историк и социолог, и " много по-малко сполучлив преподавател и работен водач ", сподели президентът.

" Въпреки това няма подозрение, че Маркс е бил буен хуманист. Той е упорствал за независимост на печата, хуманни трудови условия, всеобщо обучение, политически права за дамите и запазване на околната среда ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР