Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше преизбран за втори петгодишен мандат

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше преизбран за втори петгодишен мандат
Коментари Харесай

Германският президент Щайнмайер бе преизбран за втори мандат


Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше избран отново за втори петгодишен мандат от специфичното федерално заседание, което избира президента на страната, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Още преди гласуването кандидатурата на Щайнмайер за най-вече церемониалния пост на държавен глава беше подкрепена от множеството систематични партии.

Щайнмайер бе утвърден с огромно болшинство от членовете на събранието, в което влизат депутатите в долната камара и представители на 16-те немски провинции. Той получи 1045 гласа от общо 1437.

" Аз имам отговорност към всички хора, които живеят в нашата страна. Надпартиен - да, само че не съм безпристрастен, когато става дума за идеята на демокрацията. Все съм на страната на всеки, който се бори за народна власт. Ще съм зложелател на всеки, който й протяга ръка ", съобщи Щайнмайер в словото си пред Федералното заседание, откакто бе определен.

По най-актуалната външнополитическа тематика немският президент съобщи, че Москва носи отговорността за риска от " война " в Европа, съобщи „ Франс прес “.

" Има огромен риск от боен спор, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия “, сподели Щайнмайер.
Снимка: Reuters

Преди за пръв път да стане президент през 2017 година, 66-годишният Щайнмайер беше два пъти министър на външните работи в държавни управления на канцлера Ангела Меркел, а преди този момент беше шеф на канцеларията на канцлера Герхард Шрьодер.

Германският президент няма съвсем никакви пълномощия в областта на изпълнителната власт, само че е значим честен престиж. В комплицираната обстановка, която породи след резултатите от парламентарните избори през 2017 година, Щайнмайер оказа помощ за увещание на политиците да сформират ново съдружно държавно управление, вместо да отиват на нови избори, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР