Германският премиер Ангела Меркел, която досега минаваше за ожесточен защитник

...
Германският премиер Ангела Меркел, която досега минаваше за ожесточен защитник
Коментари Харесай

Меркел оттегли подкрепата си за дизеловите двигатели

Германският министър председател Ангела Меркел, която до момента минаваше за яростен бранител на автомобилната промишленост в страната макар абсурда с манипулираните дизелови мотор на Volkswagen, е на път да промени мнението си. В изявление за списанието Wirtschaftswoche, представена от Automedia, тя разгласи, че дните на моторите с вътрешно горене, най-много на тези с дизелово гориво, наподобяват преброени.

Меркел бе безапелационна, че нищо не може да оправдае лъжливите способи, употребявани от производителите при премерване на нездравословните излъчвания на дизелови мотори. Нещо повече - канцлерът отхвърли да поеме ангажимент за поддръжка от страна на нейното държавно управление към план, целят намаляващ равнищата на азотен диоксид.

" От години ние оценяваме дизеловото гориво от позиция на икономичността и надлежно по-малкото нездравословни излъчвания СО2 във въздуха. Време е да преосмислим тази позиция и да стартираме да залагаме най-новите и най-хубави технологии. Двигателите с вътрешно горене имат бъдеще, само че те би трябвало да бъдат част от хибридни системи ", разяснява канцлерът на Германия.

Експерти показват, че изказванията на Меркел не са инцидентни, защото през тази есен ще има избори в Германия. В същото време държавното управление е под голям напън за понижаване на замърсяването от дизеловото гориво, като управляващите в някои от огромните градове - като Мюнхен и Щутгарт, считат да вкарат възбрана за потребление на дизелови коли.

Два дни преди изказването на канцлера нейното държавното управление разгласи, че следва основаване на народен " дизелов конгрес ", който ще търси способи за понижаване на замърсяването. Част от него ще стане нова организация, чиято задача ще бъде да тества транспортните средства. Само ден по-късно решение BMW, Audi и производителят на камиони MAN се съгласиха с настояването на управляващите в Бавария да понижат излъчванията на азотен диоксид (NOx) на своите дизелови мотори.

Очаква се задграничните производители също да се причислят към ангажимент за понижаване на излъчванията, като това ще стане на първото съвещание на " дизеловия конгрес ", планувано за 2 август. Всичко това накара Германския авто клуб ADAC - най-голямата организация на автомобилисти в Европа, да предложи на своите членове да се откажат или да премислят закупуването на дизелови коли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР