Германският посланик в ЕС Майкъл Клаус, подчертава, че започването на

...
Германският посланик в ЕС Майкъл Клаус, подчертава, че започването на
Коментари Харесай

Германия иска С. Македония в ЕС и не иска Русия, Китай и Турция да влияят на региона

Германският дипломат в Европейски Съюз Майкъл Клаус, акцентира, че започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания е измежду главните цели на идното немско председателство . Въпреки че " някои държави-членки " декларират, че изборите ще повлияят на тяхната позиция, оповестява МИА.

Клаус показа в четвъртък програмата на немското председателство , което би трябвало да стартира на 1 юли и към този момент се назовава " ковид председателство ", което ясно демонстрира, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху рецесията COVID-19 през идващите шест месеца.

Германия ще продължи да упорства за смисъла на разширението във връзка с Европейски Съюз, като откриването на договаряния с Албания и Северна Македония е основен фактор в политика на разширение, изяснява Клаус.

Той обаче предизвести, че не би трябвало да се чака решение на политическо равнище този месец . Изборите в Северна Македония също биха играли роля.

" Трябва да забележим какво мислят страните -членки, не мога да кажа никакви имена , само че ние чуваме, че някои държави-членки смятат, че изборите ще повлияят на тяхното решение ", добавя Клаус.

Що се отнася до крайните периоди, Европейската комисия би трябвало да пусне договаряне на рамки за Скопие и Тирана идната седмица. Документите по-късно би трябвало да бъдат прегледани на равнище работната група на Европейски Съюз, преди да бъдат показани за разискване от посланиците от държавите-членки.

Ако се реализира консенсус на равнище дипломат , решение за дата за начало на договарянията и отварянето на първите глави е допустимо това лято , изясняват дипломатически източници пред МИА.

Държавният министър за Европа в немското федерално външно министерство Майкъл Рот разяснява, че е " мощно неудовлетворен от обстоятелството, че някои известни държави-членки на Европейски Съюз подцениха ролята на Западните Балкани за мира и стабилността на Европа ", от позиция на резултата от 2019 година, когато Франция блокира решението .

След това Европейска комисия приготви нова методология, подкрепена от всички 27 държави-членки на Европейски Съюз.

" Западните Балкани остават наши стратегически приоритет . Разширяването също е значимо от позиция на геополитиката. Виждаме, че задгранични артисти се пробват да завоюват въздействие в района , в това число Русия, Китай и Турция , и ние би трябвало да имаме това поради ", добавя дипломат Клаус.
 България е направила големи отстъпки на Северна Македония, уверена доцент Кочева
България е направила големи отстъпки на Северна Македония, уверена доцент Кочева

На така наречен македонски литературен език - историята и диалектите му са български
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР