Германският подразделение на руския петролен гигант Роснефт“ беше поставено под

...
Германският подразделение на руския петролен гигант Роснефт“ беше поставено под
Коментари Харесай

Берлин постави под попечителство местното подразделение на „Роснефт“

Германският поделение на съветския петролен колос „ Роснефт “ беше сложено под попечителството на немски държавен регулатор през днешния ден, съобщи Ройерс.

Така Федералната мрежова организация (Bundesnetzagentur) поема конторла над рафинерията PCK край северногерманския град Швед - основен източник на гориво за град Берлин.

„ Роснефт Дойчланд “, която до момента беше мажоритарна благосъстоятелност на „ Роснефт “, сложи на тестване решимостта на Германия да отстрани вноса на нефт от Русия до края на годината в като част европейските наказания, които имат за цел да санкционират Москва за инвазия в Украйна.

„ С попечителството се противодейства на опасността за сигурността на енергийните доставки и се слага значим крайъгълен камък за гарантирането на бъдещето на обекта в Швед “, се споделя в изказване на немското министерство на стопанската система.

„ Роснефт Дойчланд “, дава отговор за  12% от потенциала за преправка на нефт в Германия и е една от най-големите компании за преправка на нефт в страната, показват от министерството.

Този ход е нова ескалация в така и така обтегнатите връзки сред Берлин и Москва, макар че канцлерът Олаф Шолц и съветският президент Владимир Путин разискаха обстановката в Украйна в телефонен диалог във вторник.

Източници от немското държавно управление са споделили по-рано с Ройтерс, че капацитета за неотложно прекъсване на доставките на съветски нефт би трябвало да бъде взет поради при решение за слагане на „ Роснефт Дойчланд “, под настойничество

Рафинерията в Швед, която няма изход на море, е четвъртата по величина в Германия. Тя доставя 90% от горивото на столицата и получава целия си недопечен нефт от Русия през тръбопровода  „ Дружба “ от построяването си през 60-те години

Части от западна Полша също получават доставки от обекта в Швед, както и летище Берлин-Бранденбург.

Днешното решение е съпроводено от „ изчерпателен пакет “, предопределен да подсигурява, че петролът може да се доставя на рафинерията по различни направления, споделиха от министерството.

Не е ясно кой би могъл да размени „ Роснефт “ като оператор на рафинерията. Британската петролна компания Shell, която има 37,5% дял в обекта, от известно време търси метод да се отдръпна от него. Две компании от бранша на възобновимата сила - Verbio и Enertrag, показаха интерес към рафинерията.

С попечителството Федералната мрежова организация също по този начин поема каузи на „ Роснефт Дойчланд “ в рафинериите „ МиРо “ (MiRo) и „ Байернойл “ (Bayernoil).

Ходът на държавното управление да сложи „ Роснефт Дойчланд “ в ръцете на Bundesnetzagentur следва сходно решение на Берлин със SEFE, по-рано прочут като „ Газпром Германия, който беше подложен под настойничество през април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР