Германският парламент намери изход за бъдещето на програмата за печатане

...
Германският парламент намери изход за бъдещето на програмата за печатане
Коментари Харесай

Германия няма да блокира печатането на пари в еврозоната

Германският парламент откри излаз за бъдещето на програмата за отпечатване на пари в еврозоната, за която към този момент няма юридически спънки да продължи.

В тежко историческо решение на 5 май тази година конституционният съд на страната стъписа Европа, като отхвърли да се съобрази с решение на Съда на Европейски Съюз и се произнесе, че ЕЦБ е надвишила мандата си, даден по силата на договорите за Европейски Съюз, заради което решенията ѝ по програмата за изкупуване на държавен дълг опонират на немската конституция.

Според немския съд ЕЦБ не е потвърдила, че дейностите ѝ по изкупуване на държавен дълг съблюдават основополагащия за Европейски Съюз принцип на " пропорционалността ". Затова немският съд даде три месеца на ЕЦБ да потвърди пропорционалността на печатането на пари по силата на програмата си от 2015 година, като в противоположен случай Бундесбанк трябваше да излезе от осъществяването на програмата, което щеше да разклати устоите на еврозоната.

Конституционните съдии се разпоредиха немското държавно управление и Бундестагът да подхващат стъпки, тъй че да е несъмнено, че ЕЦБ работи съразмерно.

Именно това се случи на 2 юли. В четвъртък Бундестагът гласоподава в поддръжка на обяснението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за нуждата от програмата за изкупуване на активи, стартирала през 2015 година, след предходната рецесия в еврозоната. Актът срещна поддръжката на необятна коалиция от партии, отпред с християндемократите на Ангела Меркел, което съгласно " Блумбърг " е сигнал, че " политическият истеблишмънт в Германия има намерение да поддържа единството на Европа ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР