Германският парламент гласува за легализиране на притежанието и контролираното отглеждане

...
Германският парламент гласува за легализиране на притежанието и контролираното отглеждане
Коментари Харесай

Германия легализира канабиса за развлечение

Германският парламент гласоподава за узаконяване на притежанието и следеното развъждане на канабис от април, макар острите възражения на опозицията и медицински асоциации.

Съгласно новия закон ще бъде допустимо да се набират до 25 грама от опиата дневно за персонална приложимост посредством контролирани асоциации за развъждане на канабис, както и да се отглеждат до три растения вкъщи.

Притежанието и използването на канабис обаче ще останат неразрешени за лица под 18 години.



Така Германия ще има едни от най-либералните закони за марихуаната в Европа, сходен на тези в Малта и Люксембург, които легализираха използването на опиата за забавление надлежно през 2021 година и 2023 година

Нидерландия също от дълго време е известна с демократичните си закони за канабиса, само че през последните години някои елементи на страната започнаха да се борят с продажбите на марихуана туристи.

Преди гласуването в Бундестага немският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах прикани членовете на Народното събрание да поддържат противоречивия закон с аргумента, че " обстановката, в която се намираме в този момент, по никакъв метод не е допустима ".



В Германия се следи внезапно повишаване на броя на младежите, употребяващи канабис, добит на черния пазар, съобщи Лаутербах, член на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц.

Според Германската асоциация за канабиса, марихуаната от черния пазар може да бъде нечиста с голям брой разнообразни субстанции, даже такива рискови за живота на потребителите.

Освен това вносителите показват, че без измененията приходите от незаконна продажба на канабис ще попадат в проведената престъпност и ще служат за финансиране на други закононарушения.

Но Симоне Борхардт от опозиционната партия ХДС съобщи, че новият закон единствено ще усили рисковете за здравето на младежите.

Тя упрекна трите партии в съдружното държавно управление на Шолц, че " вършат политика за своята идеология, а не за страната ".



Законът беше необятно подложен на критика и от медицински асоциации и здравни групи.

Някои специалисти предизвестиха, че използването на канабис измежду младежите може да повлияе на развиването на централната нервна система, което води до нараснал риск от развиване на неуравновесеност и шизофрения.

Продължителната приложимост е обвързвана и с респираторни болести и рак на тестисите.

Томас Фишбах, ръководител на немската федерация на лекарите за деца и юноши BKVJ, съобщи, че медицинските асоциации са срещу тези проекти.

" Употребата на канабис измежду младежите ще се усили, защото тези субстанции постоянно се предават на по-младите ", сподели той пред " Велт ": " Хроничната приложимост на канабис те прави малоумен, казано напряко, и може да провокира и неуравновесеност ".

Законът за канабиса е предмет на яростни разногласия и в обединението от социалдемократите на Шолц, Зелените и демократичната СвДП.

В съдружното си съглашение трите партии се ангажираха да отидат по-далеч и да разрешат продажбата на канабис в магазините - стъпка, която беше отхвърлена от Европейската комисия.

Сега те възнамеряват втори закон, с който да тестват продажбата на опиата в магазини в избрани райони.

Съгласно признатото законодателство лицата ще могат да си набират задоволително канабис, с цел да създадат до 75 цигари.

Съществува обаче и ограничаване от 50 грама на месец.

Сдруженията за канабис, известни като " обществени клубове за канабис ", би трябвало да стартират да действат от юли.

Досега немското законодателство ограничаваше персоналната приложимост на канабис единствено до хора с избрани медицински положения.

Употребата на опиата за забавление беше неразрешена, макар че полицията постоянно си затваряше очите за притежанието на дребни количества.

Германската общност е разграничена във връзка с новия закон: Според изследване на YouGov 47% от германците поддържат легализацията на марихуаната за забавление, а 42% са срещу.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР